Dünya Su Forumu başladı

5.Dünya Su Forumu bugün İstanbul'da 20'nin üzerinde konu, 100 ayrı oturumda ele alınacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - 5. Dünya Su Forumu, İstanbul'da başladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konuk devlet ve hükümet başkanlarıyla birlikte Sütlüce Kültür ve Kongre Merkezi Haliç Salonu'na girdi.

Cumhurbaşkanı Gül, salona Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile birlikte geldi.

Forumda ilk olarak, İstanbul'un tanıtım filmi gösterildi. Daha sonra da konuşmalara geçildi.

100 ayrı oturum yapılacak

İstanbul, 16-23 Mart 2009 tarihlerinde Dünya Su Forumu'na ev sahipliği yapacak. Her geçen gün yok olma ve acil çözüm stratejilerine duyulan ihtiyaçtan yola çıkarılarak gerçekleştirilecek "Dünya Su Formu"nda en az 23 konu, anılan tarihler arasında yapılacak 100 ayrı oturum halinde ele alınacak.

Değişik ülkede yüzlerce katılımcının iştirak edeceği Dünya Su Formunun, en büyük amaçlarından birinin de, suyun politik gündemdeki önemini artırmak, somut önerileri formüle etmek ve bunların önemini dünya kamuoyunun dikkatine sunmak olduğu bildiriliyor.

İstanbul Su Mutabakatı imzalanacak

Yerel idareleri su konusunda acil önlemler almaya ve belirli bazı kriterleri yerine getirmeyi taahhüt etmeye davet eden İstanbul Su Mutabakatı da 5. Dünya Su Forumunda imzaya açılacak.

Dünya Su Forumu, Dünya Su Konseyi tarafından her 3 yılda bir, ev sahibi ülkenin yetkilileri ile sıkı işbirliği yapılarak düzenleniyor.

Tabasaran: Hedefimiz bir milat teşkil etmesi

Sütlüce Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki açılış töreninde konuşan 5. Dünya Su Forumu Genel Sekreteri Prof. Dr. Oktay Tabasaran, Dünya Su Konseyi ile beraber gerçekleştirilen foruma yoğun ilgili sebebiyle kayıtların durdurulduğunu ifade ederek, foruma 192 ülkeden 23 bin 273 kişinin kayıt yaptırdığını bildirdi.

"Hedefimiz bu organizasyonun bir milat teşkil etmesi ve bundan böyle İstanbul öncesi ve sonrası olarak adlandırılmasıdır" diyen Tabasaran, bundan önce forum kapsamında Çevre ve Orman Bakanlığı ile Devlet Su işlerinin hem Türkiye'de, hem de çeşitli ülkelerde toplantılar düzenlediğini, bu toplantıların sonuçlarının forumda sunulacağını kaydetti.

Dünya Su Konseyi Başkanı Loic Fauchon ise "Bizler burada insanların nihayet doğayla uyumlu yaşamasını başarmak isteyen insanların sesini duyurmak için bulunuyoruz" dedi.

Dünyanın hızla ve bazen hoyratça geliştiğini ifade eden Fauchon, gıda ve enerji üretiminde çok önemli bir yere de sahip olan su kaynaklarının bundan mağdur olduğunu söyledi.

Gül: İnsanlık yeni bir döneme girdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise yaptığı açılış konuşmasında, "İnsanlık, artık tüm milletlerin kaderlerinin birbirlerine kuvvetle bağlandığı yeni bir döneme girmiştir" dedi.

 Foruma Türkiye'den ve yurt dışından iştirak eden katılımcıları en içten duygularıyla selamladığını ifade eden Gül, "İstanbul'daki bu mühim buluşmamıza gösterilen büyük ve yakın ilgi, bizleri fevkalade mutlu etmiştir" diye konuştu.

Daha önceki konuşmalarında da vurgulamaya özen gösterdiği bir unsuru aöncelikle tekrar etmek istediğini belirten Gül, şöyle devam etti:

"İnsanlık, artık tüm milletlerin kaderlerinin birbirlerine kuvvetle bağlandığı yeni bir döneme girmiştir. Kimsenin 'Ben sadece kendi ülkemde, kendi bölgemde yaşıyorum' demeye hakkı yoktur. Dolayısıyla bugün varılan noktada, dünya milletleri olarak sahip olduğumuz avantajları, olumsuzlukları, zorlukları, gerçekçi bir bakış açısıyla tahlil etmemiz, sorunlarımıza el birliğiyle ortak çözümler üretmemiz gereken keskin bir dönemeçten geçmekteyiz."