Dünya teknoloji denizine bizden bir aktör: Ermaksan

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Bursalı 50 yıllık makine üreticisi Ermaksan, 2008 yılında başlattığı çip üretim çalışmalarının olumlu sonucunu aldı, yıl sonunda seri üretime geçerek Türkiye’nin ilk çip üretim fabrikasını kurarak 50. yılını yüksek teknolojili üretimiyle taçlandıracak. 

Arkadaşımız Ömer Faruk Çiftçi’nin haberinde Ermaksan’ın bu girişimiyle kilosu 6 dolarlık makine ihracatını 10 bin dolara çıkaracağı bilgisi yer alıyor. Ermaksan'ın, bu üretimiyle ilgili bilgi veren şirket yöneticisi Ahmet Özkayan, “Yıl sonunda seri üretime geçerek üreteceğimiz çiplerin üretim altyapısıyla aydınlatma, elektronik, savunma sanayii, uzay teknolojileri sanayii, sağlık ve tıp başta olmak üzere pek çok alanda kullanılan teknolojilerin milli olarak üretilmesi mümkün olacak. Ayrıca savunma sanayiinin ihtiyacı olan sensörler, değişik dalga boylarında çalışan ışık kaynakları, tıp alanında tanı ve tedavide kullanılan farklı dalga boylarında lazerler de bu teknoloji ile üretilecek” bilgisini veriyor. 

Özkayan’ın verdiği bilgiye göre Ermaksan, yüksek teknolojiye yaptıkları 30 milyon euroyu aşan yatırımla bu sonuca ulaşmış. Bu başarı sonrasında yeni ürünlerin geliştirilmesi için, önümüzdeki 5 yılda da 50 milyon euro yatırım yapma kararı almış. 6 bin metrekarede kurulu Ar-Ge merkezine sahip olan firmanın,10 bin metrekare yüksek teknoloji alanı bulunuyor. Çalışmalarını biri yabancı, 6’sı yerli 7 üniversite ile birlikte yürütüyor. Ar-Ge merkezlerindeki çalışmalarla birçok patente sahip olan firma, şu anda 100 olan Ar-Ge eleman sayısını, önümüzdeki dönemde ülkemizden yetişmiş mühendisleri istihdam ederek 220’e çıkaracakları açıklamasını yapıyor. 

Özkayan, makine üretiminde kritik öneme sahip kontrolör ve yazılım gibi ürünlerin ithal edildiğini, yüksek teknoloji ürünlerinde yerlilik oranının yüzde 50’ler ve konvansiyonel makeinelerde yüzde 80’e kadar çıktığını belirtiyor. Özkayan, yaptıkları çip yatırımlarıyla ileri teknoloji kullanarak üretilecek makinelerde yerlilk oranının artacağının altını çiziyor. 

Özkayan, birçok yeni Ar-Ge çalışmasını yürüttükleri ürünle ilgili bilgi verirken, bu çalışmalarda işbirliği yaptıkları üniversite hocalarının da isimlerinden söz ediyor. Ermaksan’ın TÜBİTAK ’tan aldığı iki projeden birinin LED üretimi teşvik konusundaki KAMAG, diğerinin öncelikli alanlar çağrı kapsamında olduğunu açıklayan Özkayan, “Her geçen gün teknoloji ilerliyor ve teknoloji ilerledikçe üretimde yerlilik düşüyor. Elinde know-how olmayan montajcı olup çıkıyor. Az gelişmiş kalıyor. Oysa yüksek teknolojili ve katma değerli üretim ülkenin önünü açacaktır. Şu anda üretilen makinelerin ihracat kilogram değeri 6 dolar. İleri teknoloji yatırımıyla yapacağımız ihracatta kilogram değeri 10 bin dolara çıkacak” değerlerdirmesini yapıyor. 

Dünya teknoloji denizinin aktörü olma yolunda başarılı adım atmış olan Ermaksan yöneticisi Ahmet Özkayan’a katılmamak mümkün değil. Bizi katma değeri yüksek üretim ve ihracata yöneltecek bu başarılarını kutluyorum. İçinde bulunduğumuz orta gelir tuzağından bu yolla çıkabileceğimizi belirtmek istiyorum. 

Bu güzel haberle birlikte duyduğum bir ölüm haberi... 

Ermaksan’ın başarısı yazısını kaleme alırken, Gaziantepli Mennan Usta’nın ölüm haberini aldım. Makine sanayiinin yokluk içindeki dehası, üreticisi Mennan Usta'ya Tanrı'dan rahmet, yakınlarına başsağlığı dilerim...

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar