Dünya yeni yıla Türk çiçekleri ile girecek

Türkiye yılbaşı kutlamaları için farklı ülkelerin başkentlerine 40 milyon dal çiçek ihraç etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, yılbaşı kutlamaları için 40 milyon dal çiçek ihraç ettiklerini bildirdi. 

Bağdatlıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılbaşı, Sevgililer Günü ve Anneler Günü gibi özel günlerin çiçek üreticilerinin yüzünü güldürdüğünü söyledi. 

Birkaç aydır yılbaşı için hazırlık yaptıklarını belirten Bağdatlıoğlu, Antalya'daki çiçek seralarında büyük bir yılbaşı hareketliliği olduğunu kaydetti.  

Yılbaşı için çiçek sevkiyatlarında sona geldiklerini ifade eden Bağdatlıoğlu, şöyle konuştu: 

"Yılbaşı kutlamaları için farklı ülkelerin başkentlerine 40 milyon dal çiçek ihraç ettik. 4 milyon dolarlık bir ihracat kapasitesine ulaştık. Bunlar ciddi rakamlar. Türk çiçekler yılbaşında sokakları süsleyecek, dünyadaki sevgililere verilecek. Bir ay önce 50 milyon dal çiçek ve 5 milyon dolarlık ihracat beklentimiz vardı, planlarımızı buna göre yapmıştık ancak olmadı. Bunun en büyük etkeni de Rusya'da yaşanan devalüasyon." 

Devalüasyon, Rus pazarında yüzde 20 düşüş yaşattı 

Bağdatlıoğlu, devalüasyon nedeniyle Rus pazarında yüzde 20 düşüş yaşadıklarına dikkati çekerek, bu ülkeye gönderemedikleri çiçekleri iç piyasaya sunacaklarını bildirdi. 

Bu sayede iç pazarda tüketicilerin daha ucuza ve daha kaliteli çiçeğe ulaşabileceğini kaydeden Bağdatlıoğlu, Rus pazarında yaşanan sıkıntıları Avrupa pazarı ile telafi etmek istediklerini dile getirdi. 

Bağdatloğlu, kriz yaşanan ülkelerde çiçek ihracatının çok çabuk etkilendiğini ifade etti.