ABD 2030'da 'süper güç tahtını' paylaşacak

Dünya Ekonomik Forumunun tahminlerine göre, 2030'da dünyada tek bir "üstün güç" olmayacak, ABD "süper güç tahtını" paylaşacak. Rusya, Çin, Almanya, Hindistan ve Japonya söz sahibi ülkeler olarak öne çıkacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünya Ekonomik Forumunun (WEF) tahminlerine göre, 2030'da ABD, "süper güç tahtını" paylaşacak, sera gazı salınımını azaltmak için başta et olmak üzere, bazı gıdalar daha az tüketilecek. Batılı ülkeler, iklim değişikliğinden dolayı daha çok göçmen akınıyla karşı karşıya kalacak.

WEF, 2030'da hizmetlerin nasıl şekilleneceği, hangi ülkelerin dünyada söz sahibi olacağı, gıda tüketim alışkanlıkları ve göçmenlerin durumu gibi konularla ilgili 8 tahminini kamuoyuyla paylaştı.

"Sürücüsüz arabalar hayatı kolaylaştıracak"

Buna göre, insanlar, ev, araba ve beyaz eşya gibi ürünleri satın almak yerine daha çok kiralama yoluna gidecek. Ulaşım fiyatları düşecek ve sürücüsüz arabalar hayatı kolaylaştıracak.

Son 10 yılda hızlı bir değişime giren enerji sektöründe yenilenebilir enerji yatırımları artarak devam edecek. Küresel düzeyde iklim değişikliğine karşı mücadele kapsamında bütün ülkeler için standart bir karbon fiyatlandırması olacak.

Dünyada tek bir "üstün güç" olmayacak. ABD, "süper güç tahtını" paylaşacak. Rusya, Çin, Almanya, Hindistan ve Japonya söz sahibi ülkeler olarak öne çıkacak. Çin'in yıllık askeri harcamaları 627 milyara ulaşarak, ülkenin milli gelirinin yaklaşık yüzde 4'üne denk gelecek.

"Başta 'et' olmak üzere, bazı gıdalar daha az tüketilecek"

"Sağlıksız kilodaki" insan sayısının fazlalığı, "sağlık için gıda" trendini ön plana çıkaracak. Sera gazı salınımını azaltmak için başta "et" olmak üzere, bazı gıdalar daha az tüketilecek. Et doyurucu unsur olarak değil de tat veren katkı olarak kullanacak. Bu da hazır gıdaların daha sağlıklı ve çevreye daha az zarar verecek şekilde dizayn edilmesiyle gerçekleşecek. Yöresel gıda ürünleri tüketimde ön plana çıkacak.

Teknolojinin gelişmesiyle hastalıkların önlenmesi, teşhisi ve tedavisi kolaylaşacak, insanlar hastanelerde verilen çoğu hizmeti evde alabilecek. Evde hasta bakım hizmetleri yaygınlaşacak. Giyilebilir hasta takip ekipmanlarıyla hasta hakkında bütün veriler eş zamanlı doktorların önünde olacak.

Hastaların organ bağışı beklemesine gerek kalmayacak, 3D yazıcı teknolojisiyle üretilen organ, doku, kemik, hastalara şifa olacak. Küçük robotlar bazı ameliyatları bıçak kullanmadan birkaç dakikada yapabilecek.

"Sığınmacılar 2030'da CEO olabilecek"

Ekonomik entegrasyonları başarıyla sağlanırsa Suriyeli gibi sığınmacılar, 2030'da kaldıkları ülkelerde üst düzey yönetici (CEO) gibi görevlerde bulunacak. Bu da ülkelerin ekonomisine büyük katkı sağlayacak.

Batılı ülkeler iklim değişikliğinden dolayı daha çok göçmen akınıyla karşı karşıya kalacak.

"Batı'nın değerlerinin kırılma noktasına ulaşacak"

Avrupa'nın göçmenlere karşı aldığı tavır ve ABD'nin 45'inci başkanı seçilen Donald Trump’ın Meksikalılara karşı söylemleri, insan haklarını tehdit olarak öne çıkacak. Batı'da "yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve İslamofobi" yükselerek, Batı'nın değerlerinin kırılma noktasına ulaşmasına neden olacak.

Mars'ın robotlarla keşfi devam edecek. NASA, 2030'a kadar insanları "kızıl gezegene" taşımaya hazır olacak.

WEF'in çalışmasında, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı ve ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın elde ettiği zaferden sonra gelecekle ilgili tahminde bulunmanın kolay olmadığı da ifade edildi.