ABD'deki bankalara hile yapıp yapmadıkları soruldu

ABD'deki en büyük 19 bankanın Lehman Brother tarzı zayıflığını gizlemek adına çeşitli finansal hileler kullanıp kullanmadıkları araştırılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON- 21.04.2010 - ABD Sermaye Piyasası Kurulu (SEC) Başkanı Mary Schapiro, ABD'deki en büyük 19 bankada, iflası küresel finansal krizin başlamasına neden olan ABD'nin en önemli yatırım bankalarından Lehman Brothers'ın kullandığı tarz "finansal hile"nin uygulanıp uygulanmadığını incelediklerini söyledi.

ABD Kongresi'ndeki oturumda konuşan Schapiro, Lehman'ın kullandığı, çöküşünden önce zayıflığını maskelemesini sağlayan "Repo 105" adlı muhasebe yöntemini araştırdıklarını hatırlattı. Schapiro, Lehman'ın kamuya açık belgelerdeki doğruluk payını da incelediklerini dile getirdi.

ABD'deki en büyük 19 bankanın üst yöneticisine (CEO) de mektup gönderdiklerini ifade eden Schapiro, CEO'lara "bu tür stratejiler kullanıp kullanmadıklarını sorduklarını" kaydetti.

2008 sonbaharında SEC'in başında olmayan Schapiro, SEC'in de o dönem için en büyük 5 yatırım bankasını yeteri kadar denetlemediğini, ancak bu deneyimlerden ders alarak, daha etkin bir düzenleyici organ haline gelmekte kararlı olduklarını vurguladı.

"Hiç bir şey hatırlamıyorum"

Lehman Brothers'ın eski CEO'su Richard Fuld ise "Repo 105" adlı hesap hilesiyle bağlantılı herhangi bir dokümana dair "hiç bir şey hatırlamadığını", firmanın standartlara uygun iş yaptığını savundu.

Mahkeme tarafından görevlendirilen iflas müfettişi Anton Valukas ise hem SEC'i hem şirketi eleştirdi. Valukas, "Büyük çapta ve ısrarlı bir şekilde kendi risk limitlerini aştılar" dedi.

Toplantıda, Hazine Bakanı Timothy Geithner, Lehman'ın çöküşünün, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin finansal sistemde reform içeren tasarısına neden ihtiyaç olduğunu gösterdiğini söyledi.

Geithner, "Hiçbir düzenleyici rejim, büyük mali firmaların çözümsüzlük noktasına ulaşmasını engelleyemez. Ancak, iyi tasarlanmış bir düzenleyici çerçeve, büyük bir firmanın kusurundan kaynaklanan zararın kontrol altına alınmasında 'darbe emici'lerin devreye sokulması gerekiyor" diye konuştu.

"Büyük mali düzenleme yapılmalı"

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke ise Merkez Bankası'nın, Lehman'ın kullandığı finansal hereketlerden haberdar olmadığını söyledi.

Bernanke, "O dönem bilseydik bile, bu durum, Lehman'ın finansal durumunun kötü olduğuna dair bakış açımızı değiştirmezdi" dedi.

Bernanke, davanın Kongre'nin büyük bir mali düzenlemeyi geçirmesi ihtiyacını ortaya koyduğunu belirterek, bu yasanın, hükümete, çöküşleri tüm mali sistem ile ekonominin yıkımına yol açabilecek kadar kötü durumdaki mali şirketlerin emniyetli biçimde, kontrol altına alması imkanı veren bir mekanizmayı da içerdiğini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir