AB'den Gazprom'a 'rekabeti ihlal' suçlaması

Avrupa Birliği, Rus doğalgaz şirketi Gazprom hakkında Ekim 2012'den beri yürüttüğü soruşturmayı yeni bir aşamaya taşıyarak, şirketi piyasadaki hakim durumunu kötüye kullanmakla suçladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Birliği, Rus doğalgaz şirketi Gazprom hakkında Ekim 2012'den beri yürüttüğü soruşturmayı yeni bir aşamaya taşıyarak, şirketi piyasadaki hakim durumunu kötüye kullanmakla suçladı.

AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, Orta ve Doğu Avrupa'daki bazı ticari uygulamalarıyla AB rekabet kurallarını ihlal ettiği belirtilen şirkete, resmi suçlamaları içeren itiraz mütalaasının gönderildiği bildirildi.

AB'nin suçlamalarına 12 hafta içinde cevap vermesi gereken Gazprom'a yönelik suçlamalar sabit görülürse, Rus şirketine yıllık küresel gelirinin azami yüzde 10'una kadar (yaklaşık 17 milyar dolar) para cezası verilebilecek. Fakat AB, daha önce uyguladığı rekabet cezalarında şirketlerin küresel cirolarından daha çok Avrupa'daki gelirlerini dikkate alıyor. Bu durumda Gazprom'a uygulanabilecek bir para cezasının çift haneli milyar dolarlara ulaşması beklenmiyor.

Rekabetten sorumlu AB Komisyonu Üyesi Margrethe Vestager, "Avrupalı olsun ya da olmasın, Avrupa pazarında faaliyet gösteren tüm şirketler AB kurallarına uygun davranmak zorunda" dedi.

AB Komisyonu, Gazprom'u Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Slovakya ve Polonya olmak üzere 8 üye ülkede rekabet ihlali yapmakla suçluyor. Rus şirketi, söz konusu ülkelerde sınır ötesi gaz satışlarını engellemekle, adil olmayan fiyatlar uygulamakla ve kendisinden gaz almak isteyen dağıtıcılardan alakasız taahhütler talep etmekle itham ediliyor.

Öte yandan AB, enerjide Rusya'ya olan ithalat bağımlılığını azaltma çabalarına rağmen geçen yıl tükettiği doğalgazın yüzde 27'sini Gazprom'dan almıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir