AB'den Trump'a ‘içişlerimize karışma’ uyarısı

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Mogherini, ABD yönetimine AB’nin içişlerine karışmaması uyarısında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Washington temasları kapsamında Atlantik Konseyi’nde ABD-AB ilişkilerini değerlendirdi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn, danışmanlarından Jared Kushner ve Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile görüşen Mogherini toplantılar için "Her şey çok iyiydi." ifadesini kullandı.

Yüksek Temsilci, “Tüm mesajlar iyiydi ancak bazı konularda farkı görüşte değilmişiz gibi davranmayacağım.” dedi.

ABD ile Avrupa’nın önceliklerinin farklı olduğuna dikkati çeken Mogherini, Brüksel ile Washington arasında terörizm ile mücadele gibi bazı alanlarda ortak bir zemin varsa da bu konulara yaklaşımların farklılık gösterdiğini söyledi.

"İçişlere müdahale olmamalı"

Trump yönetiminin mülteci ve göçmen politikası konusundaki sorulara yanıt vermekten kaçınan Mogherini, bunları iç meseleler olarak nitelendirdi. Mogherini, ABD’nin de AB’nin iç siyaseti konusunda yorum yapmama çağrısında bulundu.

Yüksek Temsilci şu ifadeleri kullandı:

“ABD bir demokrasidir. Büyük bir demokrasidir. Güçlü bir halkı ve güçlü kurumları var. ABD’nin iç tercih ve politikalarına dair yorum yapmak ne benim ne de başka bir Avrupalının işidir. Aynı şey ABD için de geçerlidir. İçişlere müdahale olmamalı.”

Trump’ın Brexit konusundaki yorumlarına imada bulunan Mogherini, şu değerlendirmede bulundu:

“Zaman zaman Avrupa ülkelerini şöyle veya böyle yapmaya davet eden bazı dedikodular ve yorumlar görüyorum. Şunu açıkça ifade etmem gerekiyor. Avrupa’nın bir gururu var. Amerika’ya minnettarız, özgürlüğümüzü, demokrasilerimizi, ekonomilerimizi birlikte inşa ettik ancak büyüdük artık. Birlik olarak 60 yaşımıza giriyoruz. Biz küresel bir gücüz ve kendi başımızın çaresine bakabiliyoruz.”

"İran ile ilişkilerimize devam edeceğiz"

İran nükleer anlaşması konusunda ABD ile AB arasında ortak biz zemin söz konusu olduğunu ifade eden Mogherini, ABD’li yetkililerden İran nükleer anlaşmasına uyum konunda teminat aldığını belirtti.

Anlaşmanın uygulanmasının Avrupa’nın güvenliği için önemli olduğuna değinen Yüksek Temsilci, İran’ın mutabakat gereğince üzerine düşeni yaptığı sürece AB’nin Tahran ile siyasi ve ekonomik ilişkilerini devam ettireceğini söyledi.

Trump Arap liderlerle İran'ı konuştuTrump Arap liderlerle İran'ı konuştu