Alman Rheinmetall'e 'Türkiye' engeli

Türkiye'de siparişlerini karşılamak için tank fabrikası kurmak isteyen ve adı Altay tankıyla da anılan Alman Rheinmetall'e ülkenin ekonomi bakanlığından 'teknoloji transferi' uyarısı geldi. Ayrıca, Rheinmetall bazı ihracat sözleşmelerinin hükümet tarafından onaylanmadığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Alman savunma şirketi Rheinmetall'in Türkiye'de fabrika açmak istemesi sonrası başlayan tartışma sürüyor. 

Almanya Ekonomi Bakanlığı sözcüsü, Rheinmetall'in Türkiye'de fabrika kurma planları ile ilgili yaptığı açıklamada, yurt dışında bir şirket kurmak için Alman hükümetinin iznine ihtiyaç olmadığını fakat teknoloji transferi için bu iznin gerekli olduğunu söyledi.

Sözcü, "Yurt dışında bir şirket kurmak herhangi bir dış ticaret yasasına tabii değil fakat yurt dışındaki bir şirkete teknoloji transferi, ki eğer üretime başlarsanız bu gündeme gelebilir, bu yasaya uygun olmak ve tarafımızca onaylanmak durumundadır" dedi.

Rheinmetall iki yıldan uzun süredir Türkiye'de bir fabrika açma planları yapıyor. Grup CEO'su Armin Papperger, Alman gazete Tagesspiegel'e geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada henüz bir üretim yapmadıklarını belirtmişti.

'Hükümet onay vermiyor'

Papperger, gazetecilere yaptığı açıklamada "Alman hükümeti hâlâ bazı ihracat sözleşmelerimize onay vermiyor" demişti.