Almanya ve İngiltere de soruşturma istiyor

Almanya ve İngiltere, muhtemel yasal adımların başlangıcı olarak Goldman Sachs'ın faaliyetleri konusunda SEC'den ayrıntılı bilgi isteyecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK/LONDRA - ABD Sermaye Piyasası Kurulunun (SEC) yatırım bankası Goldman Sachs hakkında dolandırıcılık suçlamasıyla dava açmasından sonra Almanya ve İngiltere'de bu bankanın faaliyetlerinin soruşturulmasını istedi.

ABD, İngiltere ve Almanya'daki düzenleyici kurumlar gözlerini dolandırıcılıkla suçlanan Goldman Sachs'a çevirirken, Almanya ve İngiltere, muhtemel yasal adımların başlangıcı olarak bankanın faaliyetleri konusunda SEC'den ayrıntılı bilgi isteyecek.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, dün BBC'ye verdiği demeçte İngiliz Federal Hizmetler İdaresinin (FSA), Goldman Sachs hakkında soruşturma yapmasını istediğini söyledi.

Brown, "Goldman Sachs ile ilgili özel bir soruşturma yapılmasını istiyorum. Yüzmilyonlarca sterlin tutarında işlem yapılmış ve insanlar olanlar konusunda kandırılmış gibi görünüyor. FSA'nın derhal soruşturma yapmasını istiyorum" dedi.

Goldman Sachs'ın tutsata (mortgage) dayalı finansal ürünlerine yatırım yapan Avrupalı bankalara gönderme yapan Brown, "Bankaların yasal yollara başvurmayı düşündüklerini biliyorum. ABD'deki SEC ile birlikte çalışacağız" diye konuştu.

FSA bağımsız olarak faaliyet gösteriyor ve İngiliz hükümeti FSA'ya soruşturma başlatması için talimat veremiyor.

"Ahlaki iflas beni şaşkına çevirdi"

Konuşmasında, Goldman Sachs'ın, 5 bin 500'ü Londra'da çalışan personeline 600 milyon sterlin olmak üzere üç aylık çalışmaları karşılığında bütün personeline 3,5 milyar sterlinden (5,6 milyar dolar) fazla prim ödemeyi planladığı yönünde İngiliz Sunday Times gazetesinde dün çıkan habere de değinen Brown, "Bu ahlaki iflas beni şaşkına çevirdi. Bu muhtemelen, gördüğümüz en kötü vakalardan biri. Bu durum beni bankacılık sisteminde yeni bir küresel düzenleme, bankalar için küresel finansal vergi düzenlemesine sahip olmamız konusunda kesinlikle kararlı yapıyor" dedi.

Alman hükümeti sözcüsü Ulrich Wilhelm de Almanya Finansal Denetleme Kurumunun (BaFin) SEC'ten bilgi isteyeceğini ve belgelerin dikkatlice gözden geçirildikten sonra yasal adımlar konusunda karar vereceklerini açıkladı.

Almanya'nın Goldman Sachs'ın faaliyetleriyle ilgilenmesi, 2007 yılında iflasın eşiğine gelen Alman IKB Deutsche Industriebank'ın, Goldman Sachs ile olan yatırım ilişkilerinden kaynaklanıyor. 

Almanya'da devlete ait kalkınma bankası KfW, 2008 yılında ülkenin bankacılık sistemini desteklemek için IKB'ye 10 milyar euro aktardı.

Goldman Sachs'a dava açan SEC'e göre, IKB, Goldman Sachs'ın yatırım ürünü Abacus'a yatırdığı 150 milyon doların neredeyse tamamını kaybetti.

SEC, daha önce Royal Bank of Scotland'ın (RBS) bazı operasyonlarını satın aldığı ABN Amro'nun Abacus yatırım ürünündeki pozisyonunu rahatlamak için Ağustos 2008'de Goldman Sachs'a 841 milyon dolar ödediğini belirtti.

İngiliz hükümeti kurtarmak için 70 milyar dolar maddi destek verdiği RBS'nin yüzde 84'üne sahip bulunuyor. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir