ATO, Viyana ile kardeş oda oluyor

Ankara Ticaret Odası, Kardeş Odalar Projesi kapsamında Viyana Ticaret Odası ile kardeş oda olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ankara Ticaret Odası (ATO), Viyana Ticaret Odası ile kardeş oluyor.

ATO Başkanı Salih Bezci, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün geçen mayıs ayında Avusturya'ya yaptığı resmi ziyaret sırasında gündeme gelen ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından da desteklenen "Kardeş Odalar Projesi" kapsamında Viyana'da temaslarda bulundu.

ATO'dan yapılan yazı açıklamada, Viyana Belediyesi'nin daveti üzerine beraberindeki heyetle birlikte Viyana'ya giderek temaslarda bulunan Bezci'nin, Viyana Ticaret Odası Başkanı Brigitte Jank'ı ziyaretinde, "Kardeş Odalar Projesi"nin ayrıntılarını görüştüğü kaydedildi.

Ziyaret sırasında, heyetler arasında teknik görüşmelerin de olduğu ifade edilen açıklamaya göre, ATO ile Viyana Ticaret Odası arasındaki "Kardeş Odalar Protokolü", Viyana Belediye Başkanı'nın eylül ya da ekim ayında Türkiye'ye yapacağı ziyaret sırasında imzalanacak.

ATO Başkanı Bezci, iki oda arasında gerçekleştirilen işbirliğinin her iki ülke için de yararlı olacağını belirterek, ülkeler arası ilişkilerin geliştirilmesi ve özel sektörler arasında yeni bağlar kurulması konusunda, sivil toplum örgütleri ve meslek kuruluşlarına büyük görevler düştüğünü kaydetti. Bezci, "Amacımız Türkiye ve Avusturya arasında bir yakınlaşmaya, ticaret aracını kullanarak ön ayak olmak ve birbirimizden güç alarak önemli işler başarmaktır" ifadesini kullandı.

Bezci, Türkiye'nin son 30 yılda ekonomi ve ticaret alanında önemli ilerlemeler kaydettiğini, özellikle otomotiv, inşaat ve tekstil sektörlerinde kendi markasını ve tasarımlarını oluşturmaya başladığını vurgulayarak, ihracatın yüzde 50'sinden fazlasının Avrupa'ya yapıldığını bildirdi.

Ticaret hacmi 2 milyar euro

Türkiye'nin Avusturya'ya yönelik ihracatında giyim eşyası, işlem görmüş meyve ve müstahzarları, alüminyum, binek otomobiller, ham mineraller, evlerde kullanılan makine, cihaz ve aletlerin en önemli ihraç kalemlerini oluşturduğunu belirten Bezci, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2010 yılında yaklaşık 2 milyar euroya çıktığını ifade etti. Bezci, şunları kaydetti:

"140 binden fazla üyesi ile Türkiye'nin ikinci büyük odası olan Ankara Ticaret Odası, her iki ülkenin firmalarına destek olmak, Avusturya'daki iş adamları ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliğine girmek konularında üzerine düşen görevi yapmaya hazırdır. Bu bağlamda, ortak fuarlar düzenlenmesi, iki ülke iş adamlarını bir araya getirmek ve yakınlaştırmak amacıyla ticaret odaları arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve ortak yatırımlarda bulunulması ticaret hacmindeki gelişmeye ek bir ivme kazandıracaktır."

Türkiye'nin sanayi üretim potansiyeli ve diğer birçok olumlu etkenin göz önüne alındığında, yoğun işbirliği için gerekli zeminin var olduğunu bildiren Bezci, Avusturya'nın kişi başına milli gelir açısından dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer aldığını, Avusturya ile daha sıkı bir ticari işbirliğinin Türkiye için önemli olduğunu kaydetti.

Viyana temasları çerçevesinde iş adamları ve marka şehir uzmanlarıyla da bir araya gelen Bezci, mega projeler olarak adlandırılan Viyana Uluslararası Merkezi, Viyana İkiz Kuleleri ve Viyana Sanat Evi'ni de inceledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir