Bernanke: Enflasyonu kontrol altında tutmalıyız

Açık Piyasa Komitesi toplantısının ardından konuşan Fed Başkanı, uzun vadeli sürdürülebilir ekonomik toparlanma için enflasyona dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, bankanın para politikasında değişiklik yapılmadığını ve ABD ekonomisinin gelecek yıl ve 2013 yılında büyümeyi sürdürmesini beklediklerini söyledi.

Bernanke, Fed'in politikalarının oluşturulduğu Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, Fed'in politikalarını savunarak, "Ekonominin canlanmasına yardım etme çabası çerçevesinde muazzam işler yaptık" dedi.

Bankanın para politikasında değişiklik yapmama, faiz oranlarında değişikliğe gitmeme kararının alındığı FOMC toplantısının ardından gazetecilerin karşısına çıkan Bernanke, Amerikan ekonomisinin gelecek yıl ve 2013 yılında büyümeye devam etmesini beklediğini kaydetti.

Bankanın faiz oranlarını bir süre daha düşük tutmaya devam etme kararıyla ilgili olarak da Bernanke, bu oranların, FOMC'un en az iki toplantısına kadar artmayacağını bildirdi. FOMC, her 6 haftada bir toplanıyor.

Akaryakıt fiyatlarındaki artışın birçok Amerikalı için mali sıkıntılar yarattığının farkında olduğunu belirten Bernanke, ancak Fed olarak, benzin fiyatlarının son dönemki hızında artmaya devam etmesini beklemediklerini söyledi.

Bernanke, "ana enflasyonun en azından geçici bir süre daha yüksek olduğunu, ancak enflasyonun daha normal bir seviyeye düşmesini beklediklerini, durumu yakından izleyeceklerini" ifade etti.

Enflasyon kontrol altında tutulmalı

İşsizlik oranlarına dair bir soru üzerine Bernanke, fiyatları kontrol altında tutmanın istihdam piyasası açısından önemli olduğunu belirterek, "İstihdamda yüksek oranda artışı içeren uzun vadeli sürdürülebilir bir ekonomik toparlanma yaratmada başarılı olmak istiyorsak, enflasyonu kontrol altında tutmamız gerekiyor" dedi.

Bernanke, Fed'in işsizlik oranlarında düşüş öngörülerine rağmen, işgücü piyasasının hala "iyi bir durumda" olmadığını kaydetti.

Öte yandan Fed, ekonomiye dair bazı yeni tahminlerini de açıkladı. Buna göre Fed, ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 3,1 ile 3,3 arasında olmasını bekliyor. Bununla, banka bir önceki öngörüsü olan yüzde 3,4 ila yüzde 3,9'luk büyüme beklentisini düşürmüş görünüyor. Tahminlerdeki düşmenin, yükselen enerji fiyatları nedeniyle yılın ilk üç ayında ekonominin yavaşlamasının yansıması olduğu ifade ediliyor.

Ancak ABD Merkez Bankası'nın işsizlik konusuna bakışı, Ocak ayındaki duruşuna göre daha pozitif görünüyor. Buna göre banka, işsizlik oranlarının yıl sonunda yüzde 8,4 ile yüzde 8,7 oranları arasına düşmesini öngörüyor. Banka, daha önceki tahminlerinde işsizlik oranlarının yüzde 8,8 ila yüzde 9,0 seviyesinde kalacağı beklentisini ortaya koymuştu. ABD'de işsizlik oranları Ocak ayından bu yana keskin bir düşük göstererek, Mart ayında yüzde 8,8 seviyesine düşmüştü.

Uzun vadeli enflasyonun sabit kalması bekleniyor

Bunun yanında, basın toplantısından önce yayımlanan açıklamada da emtia fiyatlarının geçen yazdan bu yana önemli ölçüde arttığı belirtilerek, küresel ham petrol tedarikine dair kaygıların, komitenin mart ayındaki toplantısından bu yana petrol fiyatlarındaki artışa etki ettiği bildirildi.

Enerji sektörü ve diğer mallardaki fiyat artışının enflasyonu yukarı çektiği, ancak bunun geçici bir durum olmasının beklendiği ifade edilen açıklamada, yine de enflasyondaki değişim ve enflasyon beklentilerinin yakından izlendiği kaydedildi. Açıklamada, enflasyonun son aylardaki artışına rağmen, uzun vadeli enflasyonun sabit kalmasının beklendiği belirtildi.

Bir süre daha faiz oranlarının düşük tutularak ekonomiyi canlandırma çabalarına devam edileceği bildirilen açıklamada, ekonomik büyümeyi desteklemek amacıyla 600 milyar dolarlık tahvil alım programının daha önce planlandığı gibi Haziran ayı sonuna kadar tamamlanacağı kaydedildi.

Ekonomik canlanmanın makul bir hızda ilerlemeye devam ettiği ve işgücü piyasası koşullarının aşamalı biçimde gelişme gösterdiği de ifade edilen açıklamada, konut sektöründeki zayıflıkların ise hala sürdüğüne işaret edildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir