BM çok yönlü yolsuzluk riskleriyle karşı karşıya

Uluslararası Yolsuzlukla Mücadele Günü kapsamında mesaj yayınlayan Ban Ki-mun, sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleşmesi ve organize suç örgütleri ile mücadele için iyi yönetimin hayati öneme sahip olduğu ifadesini kullandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, yolsuzluğun kötü etkilerinin dünyanın dört bir yanında milyarlarca insan tarafından hissedildiğini belirtti. 

Ban, 9 Aralık Uluslararası Yolsuzlukla Mücadele Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, yolsuzluğun, temel insan haklarını erozyona uğrattığını, yoksulluğu derinleştirdiğini ve sağlık, eğitim ve diğer temel hizmetler için kullanılması gereken mali kaynakların başka yönlere akmasına yol açtığını vurguladı. Ban, ''Yolsuzluğun kötü etkileri dünyanın dört bir yanında milyarlarca insan tarafından hissediliyor. Yasa dışı amaç ve eylemlerle ortaya çıkıyor, devlet kurumlarını çalışamaz hale getiriyor'' ifadesini kullandı. 

Sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleşmesi ve organize suç örgütleri ile mücadele edilebilmesi için iyi yönetimin hayati öneme sahip olduğunu belirten Ban, silah ve uyuşturucu tacirlerinin tefessüh etmiş yetkililere rüşvet vermesinden, doğal kaynakların yasa dışı ticareti amacıyla sahte belge hazırlanmasına kadar birçok işlemde yolsuzlukla karşılaşılabildiğine işaret etti. 

Yolsuzluğun, spor, iş dünyası ve kamu ihalelerinde de ortaya çıkabildiğine dikkati çeken Ban, son on yılda özel sektörün, yolsuzlukla mücadeledeki rolünü daha iyi kavramaya başladığını kaydetti.  

Ban, şöyle devam etti: 

 ''BM Küresel İlkeler Sözleşmesi kapsamında geliştirilen Eylem Çağrısı aracılığıyla Küresel İlkeler Sözleşmesine taraf kuruluşlar hem iş dünyasını hem de ülkeleri ihale süreçlerini şeffaflaştırmaya davet ediyor. Ayrıca spor dünyasında da yolsuzlukla mücadele amacıyla hazırlanan genelgelerde sponsorluk ve ağırlama faaliyetleri esnasında karşılaşılabilen yolsuzlukla mücadele hedefleniyor." 

BM'nin de kendi üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmede kararlılığını sürdürdüğünün altını çizen Genel Sekreter Ban, ''Dünyanın bazı en istikrarsız bölgelerinde gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerde, BM, kalkınma, barış ve insan hakları alanlarındaki çalışmalarını tökezletecek çok yönlü yolsuzluk riskleriyle karşı karşıya kalabiliyor. Bu bağlamda, sağlam bir iç denetim mekanizması geliştirdik. Dürüstlük konusunda örnek teşkil etmek amacıyla büyük çaba harcıyoruz'' ifadesini kullandı. 

Ban, yolsuzluğun Binyıl Kalkınma Hedeflerine ulaşılmasının önünde de bir engel teşkil ettiğini ve 2015 sonrası için sağlam bir kalkınma gündeminin uygulanabilmesi için de dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Ban, yolsuzlukla mücadele ve yolsuzluğun önlenmesi alanındaki en üst küresel çerçeve anlaşması olarak BM Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi'nin 10 yıl önce kabul edildiğini hatırlatarak, sözleşmenin tam olarak uygulanabilmesi için etkin bir şekilde yolsuzluğun önlenmesine yönelik adımlar atılması, yasaların uygulanması, uluslararası işbirliği ve yolsuzluk sonucu el değiştiren varlıkların iadesinin gerektiğini bildirdi. 

Uluslararası Yolsuzlukla Mücadele Gününde hükümetleri, özel sektörü ve sivil toplumu, her ülkeyi etkileyen bu karmaşık toplumsal, siyasi ve ekonomik hastalığa karşı birlikte mücadele etmeye çağıran Ban, ''Herkes için eşitlikçi, kapsayıcı ve daha refah bir gelecek hedefine ulaşabilmek için dürüstlük, şeffaflık, hesap verebilirlik ve iyi yönetim temelinde bir kültürü teşvik etmemiz gerekiyor'' dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir