Boğalar ABD’de rekora koşuyor

Son 30 günde ABD’de S&P 500 endeksi ile Dow Jones yaklaşık yüzde 10 prim yaptı. Analistler, ‘ABD borsaları 2015’te de yatırımcının yüzünü güldürecek’ tahmininde bulunuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EVRİM KÜÇÜK

Küresel ekonomik büyüme kaygılarının damga vurduğu ve yoğun satışların yaşandığı ekim ayına kıyasla kasım ayı küresel hisse senedi piyasaları açasından sakin geçti. Son otuz günde ABD’de S&P 500 endeksi ile Dow Jones yaklaşık yüzde 10 prim yaptı.S&P 500, pazartesi günü 2.041 puanla rekor seviyeye çıktı. Analistler piyasalarda yükseliş eğilimini tanımlayan’ boğaların’ ABD’de koşmaya devam edeceğini ve borsaların gelecek yıl prim yapacağını öngörüyor. Uzun vadede ise büyük bir düzeltme bekleniyor. 

Reuters Küresel Yatırım Görünümü Zirvesi’nde katılan önde gelen hedge fon yatırımcıları ve akonomistler, hisse senedi piyasalarını değerlendirdi. Son haftalarda ABD ve Japonya dışında borsalar iyi bir performans gösteremiyor. Örneğin Londra’da FTSE 100 endeksi temmuz ayındaki zirvesinin yüzde 10 altında seyrediyor. Euro Bölgesi’nde de işler iyi gitmiyor. Küresel ekonominin dörtte birini sırtlayan ve dünyada borsalarının toplam piyasa değerinin yüzde 10’una denk gelen 18 üyeli blok, bir süre önce teknik olarak ayı piyasına girmişti. Daha sonra yaşanan toparlanmaya karşın halen haziran başındaki yıl için zirvesinin neredeyse yüzde 15 altında Euro Bölgesi borsaları. Gelişmekte olan ülkeler, eylül ayının yüzde 10 civarında altında. Güney Kore, Brezilya, Meksika ve Endonezya’daki yavaş toparlanma nedeniyle gelişen ülke borsaları ekim ortasında gördükleri dip seviyelerin çok üzerine çıkamadı. Küresel hisse senedi piyasalarıyla düşük korelasyona sahip olduğu için tercih edilen sınır ülke borsalarında da bile görünüm aşağı yönlü bir süredir. Sınır borsalar, birkaç ay önceki seviyelerinden yüzde 10’dan fazla düşüş gösterdi. 

2015’te yüzde 7-9 büyüme bekleniyor 

Ekonominin iyiye gittiğine dair işaretler ABD borsalarını yatırımcının sevgilisi yaparken, yükselişin gelecek yıl da sürmesi bekleniyor. Ekonomik büyümenin istikrar kazanması ve şirket satın alma ile birleşmelerinin artması borsaya doping etkisi yapacak. Küresel Yatırım Görünümü Zirvesi’ne katılan Hedge fon Omega Advisors Başkan Yardımcısı Steven Einhorn, Standard and Poor’s 500 endeksinin gelecek yıl yüzde 7-9 yükselmesini beklediğini söyledi. New York’ta düzenlenen zirvede konuşan Einhorn, ekim ayındaki negatif etkinin kalıcı olmayacağını ve özellikle satın almaların etkisiyle hisselerin değerleneceğini söyledi. Satın almalar açısından aktif olmasını beklediği sektör olarak da ilaç sektörüne işaret etti. BlackRock yatırım danışmanlarından Rick Rieder de, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) haziranda faiz artırmaya başlayacağını ve ABD borsalarındaki yükselişin süreceğini öngördü. Rieder, ABD piyasalarının gelecek yıl yatırımcının yüzünü güldürmeye devam edeceğine inanıyor. Bu arada, ING Yatırım Yönetimi’nden Hans Stoter, Euro Bölgesi ile ilgili uyarılarda bulundu. Stoter, ECB’nin Euro Bölgesi’nin defl asyondan korumak için zamanında harekete geçememesi nedeniyle uzun vadede euronun çökebileceğini söyleyerek, Avrupa hisseleri ve tahvil piyasaları için dikkatli olanması tavsiyesinde bulundu. 

Northern Trust EMEA ve Asya Varlık Yönetim Başkanı Wayne Bowers ise cılız büyüme nedeniyle bir süredir baskı altında kalan Avrupa hisseleri ile Japonya borsasının, 2015’te daha iyi bir performans gösterebileceğini ifade etti.