Bulgaristan sandığa gidiyor

Bulgaristan'da 26 Mart'ta yapılacak parlamento seçimlerinde, 13 siyasi partinin yanı sıra 9 ittifak meclise girmek için mücadele edecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bulgaristan'da pazar günü yapılacak erken parlamento seçimlerinde 240 sandalyeli meclis için 13 siyasi parti ve 9 ittifak yarışacak.

26 Mart'taki seçimlerde 21'i bağımsız, 13 siyasi parti ve 9 ittifaktan toplam 4 bin 732 aday meclise girmek için kampanya yürütüyor.

Bulgaristan Merkez Seçim Komisyonuna (ZİK) göre, 6 milyon 500 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede, seçmenlerin yüzde 65'inin sandık başına gitmesi bekleniyor. Ülke dışında 400 merkezde oy kullanılabilecek Bulgaristan vatandaşları için Türkiye'de de 35 sandık kurulacak.

Seçim kampanyalarına hız kesmeden devam eden partiler, cuma akşamına kadar çalışmalarını sürdürebilecek. "Düşünme Günü" olarak adlandırılan 25 Mart'ta seçim propagandası sona ererek seçim yasakları başlayacak.

Avrupa Birliği'nin (AB) "en yoksul üyesi" olarak bilinen Bulgaristan'da, partilerin seçim kampanyalarını, gayrisafi milli hasılanın artırılması gibi ekonomik vaatler süslerken, Avrupa genelinde yükselen göçmen karşıtı ve ırkçı söylemlerin partilerin seçim beyannamelerinde yer alması dikkati çekiyor.

Bulgaristan seçim sistemi

Seçim yasasına göre 31 bölgeden oluşan ülkede, nüfus yoğunluğuna göre her bölgeden farklı sayıda milletvekili seçiliyor.

Partilerin, 240 sandalyeli parlamentoda yer alabilmesi için yüzde 4 barajını aşması gerekirken, mecliste grup oluşturabilmek için de en az 10 milletvekili şartı aranıyor.