Çinli turist yılda 500 milyar dolar harcıyor!

Sadece % 6'sı pasaport sahibi olmasına karşın, Çinli turistlerin yurtdışı harcamaları 500 milyar doları buldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim KÜÇÜK / DIŞ HABERLER

Gelişmekte olan ülke tüketicisinin yarattığı büyük ölçekteki potansiyeli gözler önüne seren son veri yine Çin'den geldi. Dünyanın ikinci büyük ülkesinde artan refah düzeyi, buna paralel olarak değişen zevkler ve yaşam standartları Çin'in turizm sektöründe patlamaya yol açtı. Rotayı yurtdışına çeviren Çinli turistler, 2014 yılında yaklaşık 500 milyar dolar harcama yaptı. Bu rakam Türkiye'de 442 milyar dolar ve Endonezya'da 436 milyar dolar civarında olan hane halkı tüketiminden bile büyük. Bir başka deyişle Çinli turistler geçtiğimiz yıl yurtdışına yaptıkları seyahatlerde Türkiye'de tüm hane halkının yaptığından fazla para harcadı. 

Çin'de yurtdışı turizmi büyük bir hızla büyüyor. Tıpkı Japon turistlerin 30 yıl önce dünyanın her tarafına seyahat etmeye başladığı ve herkesin Japonların ihtiyaçlarını hesaba kattığı dönemdeki bir Çin çılgınlığı yaşanıyor. Ancak Japonya'nın 127 milyonluk nüfusuna karşın Çin'in nüfusunun 1.4 milyar doğru gittiği göz önüne alındığında Çinli turist çılgınlığının daha büyük boyutlarda ve daha uzun süreli olacağı belirtiliyor. Gelir düzeyinin artması, yaşam standartlarının iyileşmesi Çinli insanları dünyayı görmek için heveslendiriyor. Pekin yönetimi Çinlilerin seyahat edebilecekleri ülke ve bölge sayısını 151'e çıkardı. Böylelikle Çin'in yurtdışı turizminde gelecek yıllarda hızlı büyümenin devam etmesi bekleniyor. Üstelik Çin'de yurtdışına gitmek daha ilk evrelerini yaşayan bir trend. 2014'te yurtdışına yapılan seyahatler her ne kadar yıllık bazda yüzde 20 artış göstermiş olsa da, 1.4 milyarlık Çin nüfusun sadece yüzde 6'sı pasaport sahibi olması Çin'in gelecek yıllarda dünya turizmi için nasıl bir potansiyel taşıdığının göstergesi. 

Norveç ekonomisi kadar para harcadılar 

İngiliz Financial Times'ın araştırma bölümü China Confidential, geçtiğimiz yıl Çinli turistlerin yurtdışında yaptığı harcamaların büyüklüğünü 498 milyar dolar (3.1 trilyon yuan) olarak tahmin ediyor. Yaklaşık 500 milyar dolar olan harcamalar dünyanın 27'nci büyük ekonomisi Norveç'in gayrisafi yurtiçi hasılasına (GSYH) denk geliyor. Çinli turistlerin yıllık harcamaları, Avusturya'nın 437 ve İran'ın 404 milyar dolarlık ekonomisinden de büyük. Ülkede açıklanan resmi rakam ise uçuşlar, vize ve benzeri diğer harcamalar hariç 200 milyar dolar civarında. Son yapılan araştırmalara göre ise 2019'da dünyayı gezen Çinli sayısının 174 milyona çıkması ve tam 264 milyar dolar harcamaları bekleniyor. Bank of America Merrill Lynch, 2019'da Çinli turist sayısının ve yaptığı harcamaların, 2014'e kıyasla yüzde 60 artacağı tahmininde bulunuyor.

Yurtdışına çıkan Çinli turist sayısı 2000'de 10 milyon kişiydi. 20 yıllık süre zarfında Çinli turistlerin sayısının 16 kat artacağı tahminleri yapılıyor. 

Ancak China Confidential'ın verileri, ABD Turizm Ofisi gibi diğer yabancı kaynakların rakamlarıyla örtüşüyor. China Confidential'ın bu hafta açıkladığı konuya ilişkin rapor, yurtdışına çıkan 1.288 turist ve dünya genelinde 40 seyahat acentesinin katılımıyla yapılan bir ankete dayanıyor. Araştırma sonuçları, turistlerin şu anki harcamalarının devasa boyutta olduğunu ve önümüzdeki dönemde büyük bir artış potansiyeli taşıdığını gösterse de, insanların denizaşırı gezilerinde önceliklerinin değişmesi nedeniyle turistlerin harcamalarının hız kestiğine de işaret ediyor. 

Alışveriş yerine eğlence ve geziye para harcıyorlar

Buna göre, 2013 ve 2014 yıllarında turistlerin yurtdışındaki kişi başına harcamaları yüzde 9.4 azalırken, bu yıl yüzde 6.2 daha düşmesi bekleniyor. Düşüşün kaynağı ise Çinli turistlerin alışverişlerde daha az para harcıyor olması.

Özellikle yüksek gelir grubundaki turistlerde bu trende daha belirgin. Yıllık hane halkı geliri 350 bin yuanın (yaklaşık 56.500 dolar) üzerinde olanlar son seyahatlerinde alışveriş için yaptıkları ortalama harcamalarının 16 bin 440 yuan olduğunu bildirmiş. Bu önceki yıla göre yüzde 34.4 düşüş anlamına geliyor. Yine de alışveriş harcamaları bu gelir grubunun seyahatlerdeki toplam giderleri içinde yüzde 34.3 ile hatırı sayılır bir paya sahip. 

Harcamaların azalmasında makro ekonomik görünümdeki bozulma ve Çin'de yolsuzluğu önlemek için alınan tedbirlerin hediye amaçlı alımları azaltması etkili olsa da, ana neden olarak turistlerin önceliklerinin değişmesi gösteriliyor. China Confidential'ın araştırmasında zengin turistlerin artık lüks ürün almaktan çok tatillerini daha zevkli hala getirecek deneyimleri odaklandığı tespitinde bulundu. Yüksek gelir grubundaki turistler önceki yıla oranla eğlenceye yüzde 31.1 daha fazla bütçe ayırırken, araba kiralama, gezi gibi hizmetlere yaptıkları harcamaları da yüzde 78.6 artırdılar. Alışveriş yapanlar ise yurtiçindeki trendi takip ederek, çok pahalı olmayan ya da fazla bilinmeyen markalara yönelmeye başladılar. Bu eğilime bağlı olarak artık oteller, restoranlar ve turistik gezi merkezlerinin daha fazla kazanç sağlayacağı belirtiliyor. 

Hızla büyüyen Çin'in turizm pazarına ait son istatistikler şöyle: 

Çinli turist sayısı 100 milyon aştı 

* Geçtiğimiz yıl Çin'i ziyaret eden turist sayısı 128.5 milyon olurken, bunların 55.6 milyonu en az bir gece Çin'de kaldı. Yurtdışından gelen turistten elde edilen gelir yaklaşık 57 milyar dolar oldu. Elde edilen gelir önceki yıla oranla yüzde 10.16 artış gösterdi. 

* Yurtdışından gelen turistlerin en çok tercih ettiği destinasyonlar Hong Kong, Şanghay, Pekin, Macau, Guangzhou, Şenzen, Sanya, Xian, Hangzhou, Çengdu olarak sıralandı. 

En çok yabancı turist G.Kore'den

* Çin en çok yabancı turisti Güney Kore'den çekti. En büyük ikinci turist kaynağı ise Japonya oldu. Bu ülkeye en çok gelen diğer yabancılar sırasıyla şu ülkelerden: ABD; Rusya, Vietnam, Malezya, Moğolistan, Singapur, Filipinler, Hindistan, Avustralya, Kanada, Almanya, Tayland, İngiltere, Endonezya, Fransa, Kazakistan. 
* Afrikalı turistler, Çin'e gelen yabancı turistlerin sadece yüzde 2.26'sını oluşturuyor. 
* Çin'e yurtdışından gelenlerin yüzde 33.88'i gezi ve eğlence amacıyla ülkeyi ziyaret ederken, ikinci büyük ziyaretçi grubu yüzde 20.47 ile iş ve toplantı amacıyla gelenler. Ülkeyi ziyaret edenlerin yaş gruplarına bakıldığında yüzde 45.91'nin 25-44 yaş arasında olduğu görülüyor. 
* 2014'te yurtdışına çıkan Çinli turist sayısı ilk kez 100 milyonu aştı. Çin Ulusal Turizm İdaresi (China Natinoal Tourism Administration) verilerine göre, geçen yıl yurtdışına seyahat edenlerin oranı yüzde 19.49 artarak 107 milyona çıktı. 
* Çin şu an da vatandaşlarına 151 ülke ve bölgeye seyahat izni veriyor. 

En çok ABD'ye gidiyorlar 

* Çinli turistlerin en çok tercih ettiği seyahat noktaları şöyle: ABD, Rusya, Fransa, Avustralya, Japonya, Güney Kore, Malezya, Singapur, Tayland, Maldivler. 
* 2014'ün ilk 10 ayında en çok Çinli turisti Asya ağırladı. Bunun başlıca nedenleri kültürel farklılıkların az olması, seyahat masraflarının daha az olması, ulaşımın daha kolay olması. Asya'nın ardından en çok tercih edilen seyahat noktası Avrupa oldu. Burayı tercih edenlerin sayısında yüzde 10 artış yaşandı. Afrika, Amerika kıtasını geçerek 2.69 milyonla Çinlilerin en çok tercih ettiği üçüncü bölge oldu. Afrika'ya gidenlerin sayısı yüzde 93.2 yükseldi. Dördüncü sıradaki Amerika'yı 2.63 milyon Çinli ziyaret etti. 
* Gelecek 10 yılda New York, Los Angeles, San Francisco'ya giden Çinli turist sayısının üçe katlanması bekleniyor. 
* 2020'de Çin'in; İngiltere, ABD ve Almanya'yı geçerek en büyük 'uzun menzilli' turist pazarı olması bekleniyor. 

Türkiye, yılda 200 bin Çinli çekiyor 

* Türkiye'ye yılda 200 bin civarında Çinli geliyor. Çinliler, Türkiye’de İstanbul, Safranbolu, Kapadokya, Konya, Pamukkale ve İzmir gibi noktalara ilgi gösteriyorlar.
* E-vize uygulamasında Çinli turistten istenen Şengen veya OECD ülkeleri vize ikamet koşulu şubat ayında kaldırıldı. Artık kapıda 60 doları ödeyen Türkiye’ye girebilecek
İç turizmin GSYH'ye katkısı %4
* Çin'de iç turizm de önemli bir pazar. Son 10 yılda iç turizm, her yıl ortalama yüzde 10 büyüme kaydetti ve şu an ülkenin GSYH artışına yüzde 4 katkıda bulunuyor. 
* Dünya Turizm Örgütü, gelecek 20 yılda Çin'e yıllık turist girişinde 43 milyon kişilik bir artış öngörüyor. Örgüte göre 2030 yılında ülkenin çekeceği turist sayısı 1.8 milyar ulaşacak. 

Çin, iş seyahatlerinde 2017'de ABD'yi geçecek

Ekonomisi hız kesmesine karşın Çin'in 2017 yılında dünyanın en büyük is seyahatları pazarı olarak ABD'yi geçeceği tahmin ediliyor. Visa'nın sponsoru olduğu ve GBTA Vakfı tarafından rapora göre, Çin'in turizmde varlığı güçleniyor. Raporda Çin'de iş seyahatlerine ilişkin görünüm geçen yıla göre zayıflarken, Çin kaynaklı iş seyahatlerindeki harcamaların 2014'te yüzde 16.6 artarak 261 milyar dolara çıktığı not edildi. Bu rakamın 2015'te yüzde 14 (daha önceki tahmin yüzde 18 idi) ve gelecek yıl 12 daha artacağı projeksiyonu yapıldı. Böylelikle pazarın 334 milyar dolara ulaşarak Çin'in en büyük iş seyahati pazarı olarak ABD'yi geçeceği belirtiliyor. GBTA (Global Business Travel Asscociation) üst düzey yöneticisi Michael McCormick, konuya ilişkin değerlendirmesinde, hiçbir pazarın ekonomik gelişimi açısından Çin ile kıyaslanamayacağını, iş seyahatleri açısından Çin'in tüm diğer büyük pazarlardan hızlı büyüdüğünü ifade etti. McCormik, ülkenin ekonomi politikalarının, sağlıklı bir iş turizmi endüstrisi yaratılmasına yardımcı olduğunu söyledi. 

'Duty free' harcamalarının yüzde 30'unu yapıyorlar

Küresel bir vergisiz alışveriş veri sağlayıcısı Global Blue tarafından açıklanan istatistiklere göre, duty free yani vergisiz alışverişler 2014 yılında artışını sürdürdü. Çinli turistler art arda yedinci yıl duty free alışverişte liderliğini korudu. İstatistiklere göre Çinli turistlerin duty free alışverişler harcamaları 2013 yılına göre yüzde 18 arttı ve küresel toplamın üçte birine ulaştı. Çinlileri yüzde 14 ile Ruslar, yüzde 4 ABD'liler ve yüzde 3 Endonezyalılar izliyor. Global Blue'ya göre vergisiz alışverişte en büyük beş destinasyon Paris, Londra, Singapur, Milano ve Roma. Çinli, ABD'li ve Japon turistlerin favori vergisiz alışveriş merkezleri Paris olurken, Rus turistler en çok Milano'yu tercih ediyor. ABD vatandaşlarının en çok alışveriş yaptığı vergisiz alışveriş merkezi Paris olurken, Endonezyalılar Singapur'da yüklü harcama yapıyor. Duty free alışverişlerde en popüler ürünler ise giysi, saat ve mücevher.