Darbe girişimi dünya basınında

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimine dünya basınında geniş yer verildi. İngiliz basınında, halkın meydan ve sokaklarda darbe karşısında durduğu vurgulandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimine İngiliz basınında geniş yer verilirken, halkın meydan ve sokaklarda darbe karşısında durduğu vurgulandı.

İngiliz Financial Times gazetesi gelişmeleri “Darbe girişimi Türkiye’yi kaosa sokuyor” başlığı ile okuyucularına duyurdu.

"Bu işgalcilere ülkemizi asla bırakmayacağız”

Darbe girişiminin sadece İstanbul ve Ankara ile sınırlı olduğu, fakat bu sabah saatlerinde asker üzerinde kontrolün yeniden sağlandığı belirtilirken, darbe girişimine karşı halkın sokağa çıktığı vurgulandı.

Haberde ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "Bu işgalcilere ülkemizi asla bırakmayacağız.” ifadesine yer verildi.

İngiltere’nin resmi yayın kurumu BBC’nin haberinde uluslararası toplumun darbe girişimi karşısında tutum aldığı belirtildi.

“Demokratik yollarla seçilen hükümeti destekleyin”

Haberde ABD Başkanı Barack Obama’nın herkesi “demokratik yollarla seçilen hükümeti” desteklemeye çağırdığı, NATO’nun ise Türkiye’nin demokratik kurumlarına saygı duyduğu kaydedildi.

BBC ayrıca Ankara’da Piero Castellano isimli foto muhabirinin izlenimlerine yer verdi. Castellano, “Bu beklenmeyen bir şeydi. Dün geceye kadar her zaman askerlerle halk arasında çok güçlü bir bağ vardı. Askerler üzerlerine ateş açtığında insanlar şok yaşadı.” dedi.

Darbe girişimine dünyadan tepkiler

Askeri darbe girişimine tepki gösteren çok sayıda ülkeden hükümete destek mesajları geldi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Türkiye'deki darbe girişimiyle ilgili olarak, askeri müdahalenin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

"Askeri müdahale kabul edilemez"

BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada "BM Genel Sekreteri, askeri müdahalenin kabul edilemez olduğunu vurguluyor. Demokrasi ilkelerine uyum içerisinde, sivil kanun ve anayasal düzenin hızlı ve barışçıl şekilde sağlanması önemli olacaktır." ifadelerine yer verildi. Açıklamada, BM Genel Sekreteri'nin sükunet, şiddetten uzak durma ve itidal ricasında bulunduğu bildirildi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin demokratik kurumları ile anayasasına tam saygı gösterilmesi çağrısı yaptı. Türkiye'deki olayları yakından ve endişeyle izlediğini belirten Stoltenberg, "İtidal, sükunet ve Türkiye'nin demokratik kurumları ile anayasasına tam saygı gösterilmesi çağrısında bulunuyorum. Türkiye değerli bir NATO müttefikidir." dedi.

AB liderlerinden ortak açıklama

Avrupa Birliği (AB) liderleri ortak açıklamayla, Türkiye'de anayasal düzene hızlı bir şekilde dönülmesi çağrısı yaptı.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin, AB ülkeleri adına yaptığı ortak açıklamada, "Türkiye, AB için önemli bir ortak. AB, demokratik yollarla seçilmiş hükümeti, ülkenin kurumlarını ve hukuk kaidesini tam olarak destekliyor. Türkiye'de anayasal düzene hızlı bir şekilde dönülmesi çağrısı yapıyoruz. Gelişmeleri yakından izlemeyi sürdüreceğiz." ifadelerine yer verildi.

AB ülkelerinin dışişleri bakanları, Türkiye'nin demokratik kurumlarına desteklerini bildirdi. AB dışişleri bakanları, konuya ilişkin Moğolistan'ın başkenti Ulanbator'daki Asya-Avrupa Toplantısı (ASEM) Zirvesi sırasında FETÖ/PDY'nin İstanbul ve Ankara'daki darbe girişimine ilişkin olağanüstü toplantı düzenledi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, konuya dair açıklamasında bakanların, Türkiye'nin demokratik kurumlarına desteklerini ifade ettiğini ve bu kurumlara karşı kullanılan şiddeti kınadıklarını belirtti.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye'nin AB için kilit öneme sahip bir üye olduğunu belirterek, "AB demokratik bir şekilde seçilen hükumeti, ülkenin kurumlarını ve hukukun üstünlüğünü destekliyor." dedi. Juncker, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye’de anayasal düzene süratle dönülmesi çağrısı yaptı. Juncker, "28 AB üye devletleriyle koordine içinde gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Türkiye, AB için kilit öneme sahip bir üyedir. AB demokratik bir şekilde seçilen hükümeti, ülkenin kurumlarını ve hukukun üstünlüğünü destekliyor." ifadelerine yer verdi.

ABD'den hükümete destek

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na ABD’nin, Türkiye’nin demokratik yollarla seçilmiş sivil hükümetine ve demokratik kurumlarına mutlak destek sunduğunu ilettiğini bildirdi. Kerry, yazılı açıklamasında, Çavuşoğlu ile Türkiye’deki gelişmelere ilişkin bir telefon görüşmesi yaptığını belirtti. Türkiye'deki şu anki “akışkan durumu” izlediklerini ifade eden Kerry, “Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile bu akşam bir görüşme gerçekleştirdim ve ABD’nin, Türkiye’nin demokratik yollarla seçilmiş, sivil hükümetine ve demokratik kurumlarına mutlak destek sunduğunu ilettim.” açıklamasında bulundu. Kerry, Türkiye genelindeki tüm taraflara diplomatik misyonlar, personel ve sivillerin güvenliğinin sağlanması yönünde çağrı yaptı.

"Demokratik düzene saygı duyulmalı"

Almanya hükümeti, İstanbul ve Ankara'daki darbe girişimine tepki gösterdi. Başbakan Angela Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert yaptığı açıklamada, “Türkiye’de demokratik düzene saygı duyulmalı. İnsanların hayatını korumak için her şey yapılmalı.” dedi. 

İran

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Türk halkının darbe girişimine karşı duruşu ile ilgili "cesurca" değerlendirmesinde bulundu ve övdü. İran Dışişleri Bakanı Zarif, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Türk halkının demokrasi ve seçilmiş hükümetini cesurca savunması bölgede darbelere yer olmadığının ve teşebbüslerin de başarısızlığa mahkûm olduğunun kanıtıdır." ifadelerini kullandı.

Gürcistan

Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili ve Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, Türkiye'de demokratik yollarla seçilen hükümetin göreve devam etmesinin son derece önemli olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ve Türk hükümetini desteklediklerini vurguladı. Margvelaşvili açıklamasında "Öncelikle Türkiye'de demokratik yollarla seçilen hükümete destek verdiğimizi ifade etmek istiyorum. Şahsi olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı desteklediğimi ifade etmek istiyorum." dedi. Margvelaşvili, dost ve komşu Türkiye'deki gerginliğin kısa süre içinde sona ereceğinden ve hayatın normale döneceğinden emin olduğunu vurguladı.

Somali

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, İstanbul ve Ankara'daki darbe girişimini kınayarak, Türk halkının seçtiği demokrasi yolunun darbe girişimiyle değiştirilmeye çalışılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Somali Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada Mahmud, Somali halkının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı sonuna kadar desteklediğini bildirdi.

Ukrayna

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko da Türkiye’de yapılan darbe girişimine tepki göstererek, Ukrayna’nın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ve Türk hükümetini desteklediğini bildirdi. Poroşenko, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Demokrasinin temel prensiplerine saygı gösterilmelidir. Ukrayna demokratik olarak seçilen Türkiye’nin Cumhurbaşkanını ve hükümetini destekliyor.” ifadelerine yer verdi.

Fas

Fas Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye’nin anayasal düzenine karşı yapılan darbe girişiminin kabul edilemez olduğunu belirtildi. Açıklamada, “Fas, kardeş ve Müslüman ülke Türkiye ile her zaman dayanışma içerisinde olacaktır.” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, Türkiye’deki anayasal düzeni koruma çağrısı yapıldı.

 Katar Emiri Temim'den Erdoğan'a telefon

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla arayarak, Katar'ın, anayasal meşruiyetin korunması, hukukun uygulanması, güvenlik ve istikrarın muhafazası için alınacak her türlü önlemde Türkiye'nin yanında olduğunu dile getirdi.

Bosna Hersek

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic, İstanbul ve Ankara'daki darbe girişimine ilişkin, "Ordunun görevi devletini korumaktır, başka bir şey değil. Ordunun kontrolü eline alma hakkı yoktur." dedi.

Tunus

Tunus Nahda Hareketi Lideri Raşid el-Gannuşi, İstanbul ve Ankara'da FETÖ'den darbe girişimini kınadı. Nahda Hareketi'nin resmi internet sayfasından Gannuşi imzasıyla yayınlayan yazılı açıklamada, "Nahda Hareketi Türkiye'de ordudan bir kanadın Türk halkının iradesi ve demokratik anayasal kurumların ihlaline yönelik isyan hareketini reddedip kınamaktadır." ifadesi kullanıldı. Gannuşi, darbe girişiminin karşısında durulduğunu ve demokratik yasallığın yanında yer alan Türk halkı ve sivil güçlerle dayanışma halinde olunduğunu vurguladı. Dik duran ve darbeye boyun eğmeyen Türk halkını ve güvenlik güçlerini kutlayan Gannuşi, Tunus ve tüm Arap dünyasındaki siyasi güçlerden, Türkiye'deki tehlikeli darbe girişimini kınamalarını istedi.

Pakistan

Pakistan'ın Başbakanı Navaz Şerif, FETÖ'nün İstanbul ve Ankara'daki darbe girişimini kınadı. Şerif'in ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Pakistan halkı ve hükümetinin en büyük dileğinin Türkiye'de huzurun en kısa zamanda tesis edilmesi olduğu belirtilerek, şöyle denildi:

"Pakistan, Türkiye halkı ve hükümeti ile dayanışma içerisindedir. Türkiye'deki halkın iradesi ile oluşan demokratik sistemi ve demokratik yollardan seçilmiş liderliğini destekliyoruz. Pakistan, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü yıkma girişimini kınamaktadır. Pakistan halkı ve hükümeti, Türkiye'de huzurun en kısa zamanda tesis edileceğini ümit etmektedir."

Baltık ülkeleri

Baltık ülkeleri Litvanya, Letonya ve Estonya, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından Türkiye'de seçilmiş hükümeti desteklediklerini bildirdi.

"Türkiye'de yaşanan olaylar bizi ciddi şekilde tedirgin etti ve sarstı"

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği, FETÖ'nün darbe girişimini sert şekilde kınadı. Büyükelçilikten yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye'de yaşanmakta olan durum, demokratik olarak seçilmiş hükümeti alaşağı etmek için yapılmış bir darbe girişimidir. Girişim, Türk milletinin birlik ve dayanışması ile engellenmiştir. Cumhurbaşkanımız ve hükümetimiz görevinin başındadır. Türk Silahlı Kuvvetleri bütünüyle darbe girişiminin içinde yer almamıştır. Silahlı Kuvvetler içindeki bir yapı tarafından yapılan darbe girişimi milletimiz tarafından hak ettiği karşılığı görmüştür."

Hamas'tan kınama

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, "demokrasiye yapılmış bir saldırı" olarak nitelendirilen darbenin başarıyla püskürtülmesinden ötürü Türk halkı ve yönetimi kutlandı. Açıklamada, "Hamas, yüce Türk halkını, onun seçimle iş başına gelmiş yönetimini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, siyasi partilerini, güvenlik güçlerini ve ordusunu kazandıkları zaferden ötürü kutlamaktadır." ifadesine yer verildi. Açıklamada ayrıca, Türkiye'nin Filistin halkına ve onun haklı davasına destek olduğu ve Gazze'deki ambargoyu kaldırmak için çalıştığı hatırlatıldı.

Azerbaycan

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, FETÖ'nun darbe girişimine karşı Türk halkı ve devletine destek açıklaması yayımladı.

Bakanlığın açıklamasında, yaşananlar, Türk halkının demokratik yolla seçtiği hükümete karşı bir grubun darbe girişimi olarak nitelendirildi. Türk milleti ve devletinin birlik göstererek bu girişime karşı çıktığının belirtildiği açıklamada, "Türkiye'de yaşanan olaylar bizi ciddi şekilde tedirgin etti ve sarstı. Kardeş Türk halkı ve devletinin yanında olduğumuzu beyan ediyor, durumun yakın zamanda sabitleşeceğine ve normalleşeceğine emin olduğumuzu belirtiyoruz." ifadelerine yer verildi.

İngiltere

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Jonhson Twitter hesabından yaptığı açıklamada, mevkidaşı Bakan Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğünü belirterek, görüşmede, İngiltere’nin Türkiye’de demokratik yollardan seçilmiş hükümet ve kurumları desteklediğinin altını çizdiğini kaydetti.