İki yılda 200 bin kişi işinden olabilir

Fed Başkanı Bernanke, Temsilciler Meclisinde Cumhuriyetçilerin harcamaların 61 milyar dolar kısılması planının büyümeyi bu yıl yüzde 0,2 azaltacağını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, Cumhuriyetçilerin harcamaların kısılması planının ekonomik büyümeye büyük zararı olmayacağını, ancak iki yılda 200 bin kadar kişinin işini kaybetmesine yol açabileceğini söyledi.

Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi üyelerinin sorularını yanıtlayan Bernanke, Temsilciler Meclisinde Cumhuriyetçilerin harcamaların 61 milyar dolar kısılması planının büyümeyi bu yıl yüzde 0,2 ve gelecek yıl yüzde 0,1 oranında azaltacağını belirterek, "Bunun anlamı 200 bin kişinin işini kaybetmesidir, bu yüzden hiçte önemsiz değil" dedi.

Fed'in işsizliği azaltmaya odaklandığını ifade eden Bernanke, işsizlik oranını azaltmada başarısız olunmasının toparlanmaya zarar verebileceği uyarısında bulundu.  

Bernanke'nin işini kaybedebileceğini tahmin ettiği 200 bin kişi, şu anda istihdam gücünün yüzde 0,1'inden biraz fazlasını oluşturuyor. ABD'de son 12 ayda her ay ortalama 82 bin kişiye istihdam sağlanmasına rağmen, ekonomistler istihdamın büyüme hızının artması gerektiğini düşünüyor.

Fed, ekonomideki toparlanmayı ve istihdam büyümesini desteklemek için geçen yıl kasım ayında 600 milyar dolarlık tahvil alım programı başlatmıştı.

ABD ekonomisi yavaş yavaş güç kazanmaya başladı

Fed'in kendisine bağlı 12 bölgeden aldığı ekonomik verilere dayanarak hazırladığı "Bej Kitap" adlı rapora göre, ekonomik faaliyet ocak ve şubat ayı başında hafif ve ılımlı arasında değişen hızda artmaya başladı. Bu bölgelerden Kansas City ve San Francisco'da ekonomideki genişleme daha fazla artarken, Boston ve Philadelphia'da koşullar düzelmeye başladı. New York, Cleveland, Richmond, Atlanta ve St. Louis'de ekonomik faaliyet hafifçe düzelirken, Minneapolis ve Dallas'da ılımlı büyüme görüldü. Chicago'da ise ekonomik faaliyette artış olmasına rağmen, bu artış önceki dönemde oldu kadar güçlü olmadı.

Richmond ve Atlanta hariç bütün bölgelerde perakende satışlar bir yıl önceye göre arttı. Özellikle otomobil satışları yükseldi. Konut sektöründe faaliyetler farklılaşırken, sektörde satışlar ve inşaat bütün bölgelerde düşük seviyelerde kalmaya devam etti. Ticari emlak sektöründe ise düzelme işaretleri görüldü.

Fed'in 11 bölgesinde imalat sektöründe faaliyetlerde düzelme görülürken, sadece St. Louis bölgesinde bazı fabrikaların kapanması nedeniyle imalat sektöründe düşüş kaydedildi.

İmalatçılar ve perakendecilerin artan girdi maliyetleri nedeniyle fiyatlarını artırma çabasında oldukları, istihdam piyasası koşullarının ülke genelinde mütevazı iyileşme göstermeye devam ettiği belirtildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir