İngiltere'ye 65 milyar euroluk Brexit faturası

Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Werner Hoyer, İngiltere'nin AB'den ayrılık sürecinde karşı karşıya kalacağı maliyetin 65 milyar euro civarında olacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Yatırım Bankası Başkanı Werner Hoyer, Avrupa Birliği'nden ayrılırken Avrupa Yatırım Bankası'ndan da ayrılacak olan İngiltere'nin  yüksek bir fatura ile karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Bazı tahminlere göre İngiltere'nin karşı karşıya kalacağı maliyet 65 milyar euro civarında olacak.

İngiltere, Avrupa Yatırım Bankası'nın 4 ana hissedarından biri.  Almanya, Fransa ve İtalya gibi İngiltere'nin de bankadaki payı yüzde 16,1. Ancak sadece AB üyeleri Avrupa Yatırım Bankası'nda hissedar olabiliyor. Bu nedenle İngiltere'nin AB'den ayrılırken Avrupa Yatırım Bankası'ndan da ayrılması gerekiyor.

İngiltere, Avrupa Yatırım Bankası'nda yüzde 16,1 hisse karşılığında Banka'nın 63,3 milyar euro olan fonlarından 10,19 milyar euro talep edebileceğine inanıyor.

Ancak Hoyer'e göre İngiltere, Banka'nın 469 milyar euroya ulaşan borçlarının da ortağı ve ayrılırken bu borcun hissesine düşen kısmını da üstlenmesi gerekiyor.

Buna göre, borcun 75,5 milyar euroluk bölümünü üstlenmesi gereken İngiltere, 10,2 milyar euroluk sermaye payı düşüldüğünde 65,3 milyar euro büyüklüğünde bir fatura ile karşı karşıya kalacak.

AB, Brexit için önceliklerini belirlediAB, Brexit için önceliklerini belirledi

 

Bu konularda ilginizi çekebilir