Jackson Hole’un gündemi istihdam

Son birkaç yıldır eski Fed Başkanı Bernanke’nin küresel piyasaların tüm devinimini değiştiren parasal genişlemeye dair açıklamalar yaptığı Jackson Hole toplantısında piyasalar yeni başkan Janet Yellen’ın açıklamalarını izliyor olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD Merkez Bankası’nın yıllık düzenlediği ve küresel merkez bankası yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşen Jackson Hole toplantısında bu yılın gündemi istihdam piyasaları olacak. Jackson Hole öncesi gelişmekte olan piyasalardan çıkışlar fon izleme şirketi EPFR Global verilerine göre 13 Ağustos haftasında 800 milyon doları buldu. Wall Street Journal gazetesinin verdiği bilgiye göre Fed Başkanı Janet Yellen toplantıya katılıyor olacak. 

Son birkaç yılda Fed Başkanı Ben Bernanke’nin küresel piyasaların tüm devinimini değiştiren parasal genişlemeya dair açıklamalar yaptığı bu toplantıda dünyanın gözü kulağı, Fed Başkanı Janet Yellen’ın kendi uzmanlık alanı da olan istihdam piyasası ve faizlerle ilgili herhangi bir açıklama yapıp yapmayacağını izliyor olacak. Yellen’ın sözleri cuma günü gece 03:00 sularında açıklanıyor olacak. 

Yellen’ın istihdam piyasalarının Fed yetkililerinin beklediğinden daha hızlı gelişmesini tebrik etmesi bekleniyor. Öte yandan ekonomiy büyüme bu kadar yavaş ve düzensizken istihdam piyasasının istikrarlı bir şekilde büyüyor olması uzmanlarca önemli bir bilmece olarak yorumlanıyor. 

Havai fişeği değil ama aydınlanma flaşları olacak Dünyanın en önemli merkez bankacıları ve ekonomistlerinin Jackson Hole, Wyoming’de gerçekleştireceği toplantıda Ben Bernanke’nin geçmişte yaptığı ve havai fişeği etkisi yaratan türde bir açıklama gerçekleşmeyeceğini öngören uzmanlar, bu toplantıda yapılacak açıklamaların şok etkisinden ziyade aydınlanma fl aşları etkisi yaratacağı belirtiliyor. Çok az uzmanın ise iki yıl önceki Fed Başkanı Ben Bernanke’nin aylık 85 milyar dolarlık teşvik planı parasal genişleme gibi bir etki yaratacak çok önemli bir konuşma gelebileceğini öngördüğü belirtiliyor. Gelişmekte olan ülke piyasalarının - özellikle Asya’nın politika yapıcılarının çok yakından izleyeceği toplantı, Fed’in ABD istihdam verisini kısa vadeli faiz oranlarını artırmak için ilişkilendirmesi sebebiyle ciddi önem taşıyor. ABD’nin faiz artırımı ihtimali gelişmekte olan piyasaları olumsuz etkiliyor. 

Dünyanın en önemli mali politika yapıcılarının 21-23 Ağustos tarihlerinde gerçekleşecek toplantıda en büyük ekonomilerin istihdam piyasalarıyla ilgili derinlemesine tartışacakları ve görüşlerini paylaşacakları öngörülen habere göre önümüzdeki aylarda izlenecek olan mali politika yolunun ipuçlarının bu toplantıdan çıkabileceği ifade ediliyor. Spot ışıklarının Jackson Hole’da Fed Başkanı olarak ilk kez konuşacak olan Janet Yallen’da olacağı ise tüm uzmanlarca ortak kanı. 

‘İstihdamın göstergeleri üzerine bir konuşma yapar’ ADM Investor Services şef ekonomisti Stephen Lewis “Bence Yellen’ın mesajları mali politikanın yakınından bile geçmeyecek” diye konuştu ve toplantının temasının istihdam piyasası olduğunu, bu konunun önümüzdeki aylardaki mali politikasına karar vermeye çalışan Fed için anahtar bir soru olduğunu belirtti. Lewis Yellen’ın, Bernanke’nin Mart 2012’de yapmış olduğu gibi, istihdam piyasalarının çeşitli göstergeleri hakkındaki görüşlerini ana hatlarıyla belirleyen bir konuşma yapacağını düşünüyor. Diğer konuşmacıların ise Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, Brezilya Merkez Bankası Başkanı Alexandre Antonio Tombini ve İngiltere Merkez Başkanı Yardımcısı Ben Broadbent olacağı belirtiliyor. Fed’in ve Bank of England’ın çarşamba günü açıklanacak olan son mali politika toplantısının notları ise yine yeni politikaların ipuçlarını verecek nitelikte olabilir. Piyasalar bu açıklamaları da izliyor olacak. 

Investec ekonomisti Victoria Clarke “Fed’in parasal sıkılaşmaya gittikçe, sistem üç parasal genişleme programının ardınan hala rezerv içinde yüzüyorken, Fed fon oranları üzerinde nasıl daha büyük kontrol sahipi olmayı planladığı üzerine ipuçları arıyoruz.” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir