Japonya 6 yıl sonra piyasaya müdahale etti

Son 15 yılın en düşük seviyesine inen Dolar/Yen müdahale sonrası 85 seviyesinin üzerini test etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Japonya, Japon Yeni'nde yaşanan hızlı değerlenmenin önüne geçmek için 6 yıl sonra ilk kez döviz piyasasına müdahale etti. Hükümet, Yen'deki değerlenmeyi önlemek için ABD Doları satın aldı.

Bu sabah 82.87 Yen seviyesine kadar gerileyen Dolar, müdahale ile birlikte 85 Yen seviyesine kadar çıktı. Dolar/Yen şu sıralarda ise 84.95 eviyesinde işlem görüyor.

Japonya Maliye Bakan Yoshihiko Noda, Bakanlık olarak kurlarda hızlı hareketlerden kaçınmak için bugün döviz piyasasına müdahale ettiklerini açıkladı. Noda, "Şu andan itibaren döviz piyasasındaki hareketlerini yakından izlemeye devam edeceğiz ve gerektiği taktirde müdahaleyi de içeren kararlı adımlar atacağız" diye konuştu. Noda açıklamasında müdahaleyi yerel saat ile 10.35'te (TSİ 04.35) yaptıklarını da belirtti.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Masaaki Shirakawa, Maliye Bakanlığı tarafından kurlara yapılan müdahalenin, finansal piyasaların istikrar kazanmasına yardımcı olmasını umduğunu söyledi.    Shirakawa, "BOJ, güçlü parasal gevşeme uygularken, piyasalara bol finansman sağlamaya devam edecek" diye konuştu.

Piyasa katılımcıları çok büyük etki beklenmiyor

Maliye Bakanlığı'nın bu müdahalesini değerlendiren Tokyo Asset Management'dan Masaru Hamasaki, "Piyasa müdahaleyi bir sürpriz olarak algıladı. Birçok piyasa katılımcısı Kan hükümetinin döviz piyasasında esnek şekilde hareket edebilmesini beklemiyordu. Yapılan müdahale hükümete zaman kazandıracak, ancak hükümet uzun süre yoğun şekilde müdahale edemez. Bu nedenle müdahalenin etkisi çabuk geçecek" diye konuştu.

Deutsche Securities'ten Seiji Adachi de, "Müdahalenin hemen bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Ancak hükümet tekrar ve tekrar müdahale ederse, Japonya'nın Yen'in daha fazla güçlenmesine izin vermeyeceği konusunda bir mesaj verebilir. Müdahalenin etkili olup olmayacağı büyüklüğüne bağlı. Hükümetin müdahale için 10-20 trilyon Yen (120-241 milyar Dolar) harcaması olası" diye konuştu.

Daiwa SB Asset Management'dan Takeo Okuhara ise piyasanın Başbakan Kan'dan beklentisinin müdahale konusunda kararlı bir duruş sergilemesi olduğunu ve bu kararlı adımın piyasa tarafından olumlu algılandığını söyledi. Ancak müdahalenin Japonya tarafından tek başına yapılmış olması nedeniyle etkisinin sınırlı olacağını ifade eden Okuhara, bununla birlikte Yen'in güçlenme hızının yavaşlamasını beklediğini vurguladı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir