Kuzey Kore'yi 'tek dostu' da uyardı

Kuzey Kore'nin bölgedeki tek dostu Çin, Pyongyang hükümetine gerilimi geri dönülmez noktaya ulaşmadan durdurma uyarısında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bir Amerikan uçak gemisinin bölgeye doğru ilerlediği ve Kuzey Kore'nin altıncı kez nükleer silah denemesi yapabileceği kaygılarının arttığı ortamda Çin, Kuzey Kore nedenli gerilimin "geri dönülemez ve yönetilemez bir aşamaya gelmeden" durdurulması gerektiğini söyledi.

ABD'nin geçen hafta yaşanan öldürücü gaz saldırısına karşılık bir Suriye hava üssüne Tomahawk füzeleri fırlatmasından bu yana, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kuzey Kore konusundaki planları hakkında kaygılar giderek artıyor.

ABD, Kuzey Kore konusunda uyguladığı "stratejik sabır" politikasının sona erdiğini açıklamıştı. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de 10 gün sürecek Asya gezisini pazar günü Güney Kore'den başlatıyor.

Air China, Kuzey Kore'ye uçuşları askıya aldıAir China, Kuzey Kore'ye uçuşları askıya aldı

Kuzey Kore'nin 'tek dostu'ndan çağrı

Kuzey Kore'nin bölgedeki tek dostu olmasına rağmen Pyongyang'ın silah programına karşı çıkan Çin, Kore yarımadasının nükleer silahtan arındırılması için görüşmeler başlatılmasını istemişti.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Beijing'de gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bütün taraflara sözle ya da eylemle olsun, karşılıklı tehdit ve provokasyonlardan kaçınmaları ve durumu geri dönülmeyecek ve yönetilemeyecek bir aşamaya getirmemeleri çağrısı yapıyoruz" dedi.

Güney Kore dışişleri bakanlığı da Kuzey Kore'yi provokasyon yapmaması için uyardı.

Bakanlık yaptığı yazılı açıklamada, "Eğer Kuzey Kore nükleer deneme ya da kıtalararası balistik füze fırlatmak gibi stratejik bir provokasyona kalkışırsa, Kuzey Kore rejiminin kaldıramayacağı kadar ağır cezalandırıcı önlemlere başvurulacaktır" dedi.

Termonükleer savaş tehdidi

Kuzey Kore de, Amerikan nükleer uçak gemisi USS Carl Vinson'un bölgeye gitmesi üzerine ABD'yi "çok büyük stratejik nükleer varlıkları bölgeye sokmakla" suçladı.

Kuzey Kore'nin KCNA haber ajansı, dışişleri bakanlığının bu konuda yaptığı açıklamaya atıf yaparak, "(Uçak gemisinin gelişi) her an termonükleer bir savaşın patlak verebileceği tehlikeli bir durum yaratmaktadır" dedi.

Cumartesi günü 'Güneş Günü' kutlanacak

Kuzey Kore siyasi önemi olan bazı yıldönümlerine denk getirdiği füze ya da nükleer bomba denemeleriyle ABD, Japonya ve Güney Kore'yi tehdit ediyor.

Cumartesi günü Kuzey Kore, kurucusu olan Kim İl Sung'un 150. doğum gününü "Güneş Günü" olarak kutlayacak.

Kuzey ve Güney hala savaş halinde
Kuzey ve Güney Kore, 1950-53 Kore savaşından bu yana sadece bir ateşkes anlaşmasına vardıkları için, teknik olarak hâlâ savaş halinde sayılıyorlar.