"SEC, Goldman Sachs olayında gücünü gösterdi"

Uzmanlar, SEC'in yılın ilk çeyreğinde 3,3 milyar dolar kar elde eden Goldman Sachs'a vereceği para cezasının caydırıcı olamayacağına dikkat çekiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Uzmanlara göre ABD'de Sermaye Piyasası Kurulu (SEC), Goldman Sachs olayında otoritesini ve gücünü gösterdi.

Tekrar bir mali krizin çıkmaması için sıkı bir denetim kurumu olmayı amaçlayan SEC, ABD yönetiminin mali piyasaları düzenleme çalışmalarını da desteklemiş oldu.

Uzmanlar, SEC'in, bankalara uygulayacağı cezaların, bankaların gerçek boyutuna göre yetersiz olduğunu vurgularlarken, yılın ilk çeyreğinde 3,3 milyar dolar kar elde eden Goldman Sachs'a verilebilecek para cezasının gerçek anlamda caydırıcı olamayabileceğine dikkat çekiyorlar.

Ancak SEC yetkilileri ise, kurulun elinde para cezasının dışında alternatif yöntemlerin bulunduğunu hatırlatarak, SEC tarafından suçlanan bir kurumun hisselerinin düştüğünü, hissedarların dava açabildiğini vurguluyorlar.

Ayrıca, SEC'den sonra, Avrupa'daki diğer benzeri kuruluşların da Goldman Sachs'a soruşturma açtığına da dikkat çekiliyor.

Uzmanlar, Goldman Sacahs davasının, küresel mali krizin arkasında sadece, aşırı hırs yetersiz düzenleme ve denetlemenin bulunmasının dışında, kanunsuz işlemlerin yapılmasının da bulunup bulunmadığının ortaya çıkacağını ve bunun ABD'deki mali kuruluşlar açısından yeniden döneme işaret ettiğine dikkat çekiyorlar.

SEC, Goldman Sachs firmasının mortgage sistemine dahil bir finansal ürün için yanlış bilgi vererek ve bazı önemli bilgileri gizleyerek yolsuzluk yapmakla suçlayarak dava açmıştı.

Öte yandan, ABD'de Kongresi'nde finansal sistemin güçlü bir şekilde denetlenmesini öngören yasa tasarısı ele alınırken, Cumhuriyetçiler, SEC'in Goldman Sachs olayını bu dönemde ortaya çıkarmakla itham ediyor.

ABD, bankalar ve borsa şirketleri, Beyaz Saray'ın yeni mali düzenlemelerini eleştiriyorlar. 

Bu konularda ilginizi çekebilir