Trump, dünya genelinde protesto edildi

ABD başta olmak üzere İngiltere ve Fransa gibi birçok ülkede ABD Başkanı Donald Trump karşıtı gösteriler düzenlendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Donald Trump'ın görevini devralmasından sonra başlayan protestolar, başkent sokaklarında sabah erken saatlerde başlayan “Kadın yürüyüşü” ile devam etti.

Birçok eyaletten başkent Washington’a gelen 10 binlerce protestocu, Kongre binasının etrafında toplandı. Programın organizatörlerinden Gloria Steinem, burada yaptığı konuşmada, Trump’ın başkanlık kampanyasında ülkedeki azınlıklar ve kadınların hedef alındığını belirtti.

Steinem, Trump’ın Müslümanları kayıt altına almaya başlaması durumunda kendisi dahil birçok kadının kendilerini kayıtlara "Müslüman" olarak geçireceklerini söyledi.

Daha sonra ise protestocular, polis kontrolü altında Beyaz Saray’a doğru yürüyüşe geçti.

Protestocuların ellerinde “Trump, Rusya'yı tekrar büyük yapacak”, “Kadın haklarına saygı duy Trump”, “Ben O’nu (Hillary) destekliyorum”, “Ben kadınım, ben adaletim” yazılı pankartlar taşıdıkları görüldü.

Washington'daki kadın yürüyüşüne ABD’nin farklı şehirlerinden de destek geliyor. ABD’de özellike New York, Chicago, Los Angeles ve Boston gibi şehirlerde binlerce protestocu sokaklarda Trump yönetiminin seçimlerde dile getirdiği politikaları protesto ediyor.

ABD'de Trump karşıtı gösterilerin bir süre daha devam etmesi bekleniyor.

Atina'da Trump karşıtı gösteri

Yunanistan'ın başkenti Atina'da faşizm karşıtı gruplar, göçmenler ve aralarında ABD vatandaşlarının da bulunduğu kadınlar, ABD Başkanı Donald Trump karşıtı gösteriler düzenledi.

Kent merkezindeki Sintagma Meydanı'nda bir araya gelen gruplar daha sonra ABD Büyükelçiliğine yürüdü. Uluslararası organize edilen "Kadın Yürüyüşü" için bir araya gelen bir kadınlar da gösteride hazır bulundu.

"Her Amerikalı için eşit haklar", "Bugün, yarını değiştiriyoruz" ve "Kadınlardan elinizi çekin" gibi pankartlar taşıyan göstericiler, Trump'ın kadın karşıtı ve ırkçı söylemlerini protesto etti. Bazı göçmen kadınlar ise "Sınırları açın" ve "Ayrımcılığa hayır" yazılı pankartlar taşıdı.

Ülkenin diğer önemli şehirlerinde de düzenlenen gösteriler, olaysız şekilde sona erdi.

Londra'dan protestolara destek

ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen yürüyüşle protesto edildi.

ABD merkezli sivil toplum hareketlerinin organize ettiği ve İngiltere'deki birçok uluslararası STK'nın da destek verdiği yürüyüş çerçevesinde her yaş grubundan çok sayıda kişi soğuk havaya rağmen ABD'nin Londra Büyükelçiliği önünde toplandı.

Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu, bebek ve ufak yaştaki çocukların da aralarında bulunduğu katılımcılar, elçilik binasından başkentin ünlü Trafalgar Meydanı'na doğru yürüdü.

Göstericiler yürüyüş yolunda ellerinde, "Kız çocuklarımızın geleceği için Trump'a hayır", "Trump korkak bir kedisin sen", "Trump'a hayır, ırkçılığa hayır" ve "Ufacık ellerini kadın haklarının üzerinden çek" yazılı pankartlar taşırken, "Duvarlar değil köprüler inşa edin", "Birlikte ayakta durursak bizi asla bölemezler" ve "Aptal Trump" gibi sloganlar attı.

Bu arada dün akşam da başkentte ABD'nin Londra Büyükelçiliği başta olmak üzere, ülkenin Birmingham, Bristol, Manchester, Leeds, Norwich, Sheffield, Doncaster ve Chesterfield kentlerinde de Trump karşıtı gösteriler düzenlenmişti.

Paris'te Trump karşıtı yürüyüş

Fransa'nın başkenti Paris'te binlerce kişi ABD Başkanı Donald Trump karşıtı gösteri düzenledi.

Eyfel Kulesi yakınlarındaki Trocadero Meydanı'nda bir araya gelen çoğunluğunu kadınların oluşturduğu yaklaşık 2 bin gösterici Paris Barış Anıtı'na kadar yürüdü.

Fransa'nın Strazburg, Bordeaux, Marsilya ve Montpelier kentlerinde de düzenlenen gösteriler olaysız sona erdi.

Cenevre

Görevine dün başlayan ABD Başkanı Donald Trump, İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen yürüyüşle protesto edildi.

Kent merkezindeki Jardin Anglais Parkı'nda, uluslararası organize edilen "Kadın Yürüyüşü" için bir araya gelen gruplar, Cenevre Gölü kenarında 800 metre yürüdü.

Yaklaşık 2 bin 500 kişinin katıldığı yürüyüşe kadınların yanı sıra erkek ve çocuklar da katıldı.

Ankara

Kenya'nın başkenti Nairobi'de çoğunluğunu kadınların oluşturduğu yüzlerce kişi, ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenecek "Kadınlar Yürüyüşü"ne desteklemek için Karura Ormanı'nda bir araya geldi.

Gana

Gana'da ise çoğunluğunu kadınların oluşturduğu grup, başkent Accra'daki ABD Büyükelçliği binası önünde toplandı.

"Kadınlar Yürüyüşü"ne destekleyen göstericiler, "Sesimizi duy", "Kadınlar yürüyor", "Adil olmak için yürüyoruz", "Herkes için adalet" yazılı dövizler taşıdı.

Hollanda

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da da çoğunluğunu kadınların oluşturduğu yüzlerce kişi Müze Meydanı'nda toplandı.

Grup, Washington'daki "Kadınlar Yürüyüşü"nü destekledi.