Trump, tek Çin politikasına saygı duyacak

Çin Devlet Başkanı'yla telefonda görüşen Trump, tek Çin politikasına saygı duyacağını ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Donald Trump, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile telefon görüşmesinde ABD'nin "tek Çin politikası"na bağlı kalacağına vurgu yaptı.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Devlet Başkanı Şi'nin ricası üzerine Trump'ın, ABD'nin 'tek Çin' politikasına saygı göstereceğini ifade ettiği duyuruldu.

İki ülke temsilcilerinin birçok konuda müzakereler için bir araya geleceği belirtilen açıklamada, Trump ile Şi arasındaki telefon görüşmesi "oldukça samimi" olarak tanımlandı.

Birçok kez ABD ile Çin arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin yapısından rahatsız olduğunu ifade eden Trump'ın yeni dönemde Pekin yönetimi ile nasıl bir ilişki kuracağı merak ediliyordu.

Trump, Tayvan lideriyle görüşmüştü

Pekin yönetimi, ABD başkanlığına seçilen Donald Trump'ın daha önce diplomatik teamüllere aykırı olarak Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile doğrudan telefon görüşmesi yapmasını sert bir dille kınamıştı.

Tek Çin politikası

Çin'de 1949'da Mao Zıdong'un iktidara gelmesi üzerine bazı hükümet üyeleri Tayvan'a kaçarak adada bağımsızlık ilan etmişti. Çin, tarafından bağımsızlığı kabul edilmeyen Tayvan'ı sadece 22 ülke tanıyor.

Trump'a 'tek Çin' tepkisiTrump'a 'tek Çin' tepkisi

 

Bu konularda ilginizi çekebilir