Trump'ın Obamacare sınavı

ABD'de Obamacare'in iptali bugün Kongre'ye geliyor. Temsilciler Meclisi'nde yapılacak ilk oylamada Cumhuriyetçilerin içinde tasarıya muhalif vekillerin bulunması nedeniyle çetin geçecek. Piyasalar yakın takipte..

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünya Online

ABD Başkanı Donald Trump'ın ana seçim vaatlerinden olan ve Obama dönemi sağlık sigortasını kısmet kaldırılması için öne sürdüğü yasa tasarısı için bugün oylama yapılacak. Oylama Trump'ın göreve başlamasından bu yana Kongre'ye gelen ilk büyük yasa tasarısı olacak ve Cumhuriyetçilerden yeterli desteği alıp alamayacağını gösterecek.

Trump, hem tasarıyı Obama dönemi politikasına benzemekle eleştiren, hem de oy kaybına yol açacağını düşünen iki ayrı grup Cumhuriyetçilerin itirazlarıyla karşı karşıya.

Öte yandan küresel piyasalar da oylamaya odaklandı. Tasarının Kongre'den geçmemesi Trump'ın diğer seçim vaatlerini gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceği belirsizliğini yaratacağından başta Wall Street olmak üzere piyasaları rahatsız edebilir.

Eski Başkan Barack Obama'nın imzasını taşıyan Düşük Maliyetli Sağlık Sigortası Yasası'nın (ACA) iptalini öngören AHCA'nin Kongrenin ilk kanadından geçmesi için 216 "evet" oyu gerekiyor. Tasarı ilk olarak 237 Cumhuriyetçi ve 193 Demokrat vekilin bulunduğu Temsilciler Meclisinde oylanacak. Oylamada yeterli desteğin bulunamayacak olması ise Beyaz Saray'ı ve Cumhuriyetçi liderleri endişelendiriyor.

Tasarı karşıtı vekiller Trump'ın işini zorlaştırabilir

Amerikan medyasındaki haberlere göre, Donald Trump, Cumhuriyetçi vekilleri tek tek arayarak yasa tasarısının Temsilciler Meclisinden geçmesini garantilemeye çalışıyor.
Trump'ın Cumhuriyetçileri şahsen aramasında 27 vekilin tasarıya muhalefet edeceğini açıklamasının etkili olduğu belirtiliyor. Muhalif vekiller, Oval Ofis'ten ve Cumhuriyetçi liderlerden gelen baskıya rağmen fikirlerini değiştirmezse tasarının 216 oya ulaşamayarak reddedileceği öngörülüyor.

Donald Trump, geçen salı günü Temsilciler Meclisinde Cumhuriyetçi vekillerle yaptığı görüşmede, "Yeni sağlık yasasını çıkarmazsak bu kalabalıkları artık toplayamayız. Bunu yapmazsanız 2018'de pek çoğunuzun koltuğunu kaybedeceğini düşünüyorum." ifadelerini kullanmıştı.

Koch kardeşler Trump karşıt muhaliflere para akıtacak

ABD'nin en zengin iş adamlarından milyarder Koch kardeşler, kritik oylama öncesi tasarıya karşı çıkan Cumhuriyetçi vekillere gelecek yıl yapılacak Temsilciler Meclisi seçimleri için milyonlarca dolarlık finansman sağlayacaklarını açıkladı.

Ülkenin en büyük ikinci özel şirketi Koch Industries'in sahibi olan Charles ve David Koch kardeşler, normalde Cumhuriyetçi adayların en büyük bağışçıları ve destekçileri arasında yer almalarına rağmen başkanlık seçiminde Trump'ı desteklememişti.

14 milyon kişi sağlık sigortasını kaybedebilir

Sağlık hizmetleri yasa tasarısının Meclis'ten geçmesi halinde 2017-2026 döneminde bütçe açığını 337 milyar dolar düşürecek ancak, 2018 yılında 14 milyon insanın sağlık sigortalarını kaybetmelerine yol açacak. İleriye dönük tahminler ise, 2020'de 21 milyon 2026'da 24 milyon insanın daha sağlık sigortasından mahrum kalacağı yönünde.

Küresel piyasalar gözü oylamada

Küresel piyasaların da gözü oylamaya çevrildi. ABD tarafında dün Dow Jones endeksi yüzde 0,03 değer kaybederken, Standard & Poor's 500 endeksi yüzde 0,19, Nasdaq endeksi yüzde 0,48 değer kazandı. Analistler, bugün piyasaların oylama öncesinde pay piyasalarında satış baskısının hafiflediğini belirtiyor.

Öte yandan oylamanın Trump'ın aleyhine sonuçlanması, daha sonrası için, verilen vaatlerin gerçekleştirilemeyebileceği ihtimalini yaratacağından başta Wall Street olmak üzere piyasaları rahatsız edebileceği düşünülüyor.