Türk kargo uçağı düştü: En az 37 ölü

Türk ACT Havayolları'na ait kargo uçağı Kırgızistan'da yerleşim bölgesine düştü, kazada en az 37 kişi hayatını kaybetti. Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı 17 Ocak Salı günü bir günlük yas ilan etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hong Kong - Bişkek seferini yapan Boeng 747 tipi kargo uçağının Kırgızistan'nın başkenti Bişkek yakınlarında yerleşim birimine düşmesi sonucu yıkılan ve çoğunda yangın çıkan yaklaşık 43 binada, 6'sı çocuk 37 kişi öldü, 4 kişi yaralandı. Kazanın ardından Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, 17 Ocak Salı günü bir günlük yas ilan edildiği duyuruldu.

Bişkek’e iniş sırasında radardan kaybolan Türk ACT Havayolları’na ait TC-MCL tescilli Boeing 747-400F tipi kargo uçağının düştüğü açıklandı. Kırgız Havacılık Otoritesi’nin verdiği bilgiye uçak yaklaşma sırasında Türkiye saati ile 04.45’te düştü.

Kırgız Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada da şu ana kadar hastanelere 4 yaralının kaldırıldığı ifade edildi.

Olay yerine çok sayıda itfaiye ve cankurtaran ekibi sevk edildi.

Arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Pilotaj hatası mı?

Kırgızistan Acil Durumlar Bakanlığı yetkililerinin 4 mürettebatın bulunduğu uçağın ağır hava koşulları ve yoğun sis nedeniyle düşmüş olabileceğini söylemesine karşın Kırgızistan Başbakan Yardımcısı Muhammetkali Abulgaziev kazadan önce piste 11 uçağın iniş yaptığını bu sebeple kazanın olumsuz hava koşullarından değil pilotaj hatasından kaynaklandığını düşündüklerini belirtti.

Ulaştırma Bakanlığı Kırgızistan'a iki uzman gönderiyorUlaştırma Bakanlığı Kırgızistan'a iki uzman gönderiyor

ACT Havayolları'ndan açıklamaACT Havayolları'ndan açıklama

Mürettebatın isimleri belli oldu

Kazada Kaptan Pilot İbrahim Gürcan Dirancı, İkinci Pilot Kazım Öndül ile Yükleme Uzmanları Melih Aslan ile İhsan Koca öldü.

Emekli Hava Pilot Tuğgeneral olan Kazım Öndül, Afganistan’da görev yapmış, 2009’da dönemin ABD Dışişleri Bakanı olan Hillary Clinton tarafından övgüyle bahsedilmişti.

2003 model

Düşen uçak, 2003 yılında Boeing tarafından imal edilmişti. 124 ton kargo kapasiteli uçak, 5 bin 230 kilometre menzilli. Saatte en fazla 922 kilometre hıza çıkabilen Boeing 747-400F’te iki pilot görev yapıyor.