Yığılca'nın arısı, Düzce'ye Avrupa'dan ödül getirdi

Düzce Üniversitesi'nin arıcılık projesi, girişimcilik ruhunun geliştirilmesi dalında Avrupa Girişimcilik Ödülü'nün sahibi oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜZCE - Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Uygulama ve Eğitim Merkezi (DAGEM) "Birlikte Daha Fazlasını Yapabiliriz" adlı arıcılık projesiyle girişimcilik ruhunun geliştirilmesi dalında Avrupa Girişimcilik Ödülü'nün sahibi oldu.

25 Mayıs'ta Budapeşte'de gerçekleşen ödül töreninde Düzce Üniversitesi adına ödülü Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Uygulama ve Eğitim Merkezi Müdürü Yrd.Doç.Dr. Meral Kekeçoğlu aldı. Ödül, Türkiye'nin aldığı ilk Avrupa Girişimcilik Ödülü olarak dikkat çekiyor.

29 ülkeden 399 projenin katıldığı 2011 yılı Avrupa Girişimcilik ödüllerinde, Düzce Üniversitesi'nin arıcılık projesinin 'arıcıları eğiterek ve Türkiye'nin kendine has arı cinslerini fırsata dönüştürerek yerel ekonomiye katkı sağladığı' belirtildi. "Birlikte Daha Fazlasını Yapabiliriz" projesi kapsamında, Yığılca ilçesinin sosyoekonomik kalkınmasında arıcılığın ve bal üretim ormanlarının etkili bir şekilde değerlendirilmesi hedefleniyor. Proje ile Yığılca'da bilinçli arıcı sayısının artırılması, arıcılığa yeni başlayacakların eğitilmesi, genç işsizlerin, ev kadınlarının ve bedensel özürlülerin arıcılığa teşvik edilmesi, Yığılca'da üretim kapasitesini artırmaya yönelik bal üretim ormanlarının kurulması ve arıcılığın Yığılca'nın sosyal, ekonomik kalkınmasında etkili bir faaliyet haline dönüştürülmesi öngörülüyor.

Proje kapsamında 255 hektar ormanlık alanı arıcılığa uygun hale getiren üniversite, başta işsizler ve kadınlar olmak üzere yerli halk arasından çok sayıda kişinin kendi kovanlarını kurup, üretime geçmelerini sağladı.

Arıcılık, bölgede önemli bir girişimcilik fırsatı olarak görülmeye başlanırken, kentten büyük şehirlere göçün önüne geçilmesine de yardımcı oluyor. Kraliçe arı üretiminde kendi kendine yeten kent, proje sayesinde yıllık 750 bin euro ek gelir sağladı.

Avrupa Girişimcilik Ödülleri, işletmeleri ve girişimciliği en başarılı şekilde teşvik edenleri belirlemek, en iyi girişimcilik uygulamalarını ve politikalarını sergilemek, girişimciliğin katma değeri üzerine farkındalığı artırmak ve potansiyel girişimcileri cesaretlendirmek amacıyla AB Komisyonu'nun sponsorluğunda dağıtılıyor.

Bu yılın büyük ödülünün sahibi ise 134 bin girişimciyi eğiterek, 6 binden fazla yeni şirket kurulumuna yardımcı olan Barcelona Activa'nın 'Girişimcilik Merkezi' oldu. Diğer beş kategoride ödülleri ise Türkiye, Hollanda, İsveç, İtalya ve Macaristan ekipleri aldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir