'Yunanistan ile anlaşma mümkün, ancak...'

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Juncker, Yunanistan’ın uluslararası kreditörlerle anlaşmaya varabilmesinin mümkün olduğunu ancak bu konuda fazla iyimser olmadığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Yunanistan’ın uluslararası kreditörlerle anlaşmaya varabilmesinin mümkün olduğunu söyledi.

Brüksel’deki AB liderler zirvesi sonrası AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile birlikte ortak basın toplantısı düzenleyen Juncker, yarın için planlanan Avro Grubu toplantısına ilişkin, "Sadece Yunanistan için değil, bütün Avrupalılar için çok önemli bir gün. İyimserim ancak fazlasıyla iyimser değilim" diye konuştu.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise Yunanistan borç krizinin çözülmesi için zamanın az olduğunu söyledi.

Tusk, "Kötü duygular ve kötü siyası niyetler yüzünden herşeyi kaybetmek çok kolay" dedi. 

Mevcut mali programda 7,2 milyar euroluk kredinin serbest bırakılması için Yunanistan'ın haziran sonuna kadar kreditörlerle anlaşması gerekiyor. Aksi halde Yunanistan'ın, gelecek aylarda başta IMF'ye olmak üzere borç yükümlülüklerini yerine getiremeyebileceği belirtiliyor.

'Anlaşma ihtimali yüzde 50'

Öte yandan Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, kreditörler ile  Yunanistan arasındaanlaşma ihtimalinin yüzde 50 olduğunu söyledi. 

Schaueble, Frankfurt'ta Uluslararası Finans Enstitüsü (IFF) tarafından düzenlenen bir etkinlikte konuştu. Scheueble, 2008 yılından bu yana yapılan düzenleyici değişikliklerin finansal piyasaların stabilize olmasına katkı sağladığını söyledi. 

Sermaye piyasalarının güvenli ve istikrarlı bir zeminde inşa edilmesi gerektiğini dile getiren Schaeuble, yalnızca bankaların değil piyasa bazlı kredi finansmanının da önemli sistemik risk oluşturma potansiyeline sahip olduğunu kaydetti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir