“Dünya’da büyümeyi ivmelendiren 10 ülkeden biri Türkiye olacak”

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

A.T. Kearney firmasının 2014-2020 arasında dünyada yaşanacak yeni büyüme dalgasını ivmelendirecek 10 gelişmekte olan ülke içerisinde Türkiye’de yer alıyor. Firmanın Türkiye ülke direktörü Michael Weiss, yabancıların yatırım için tercih ettiği 25 ülke içerisinde yer aldığını belirterek, bunun kaynaklandığı nedenlerin, “sağlam altyapı, serbest ekonomi, stratejik kurumsal yapı” olduğunun altını çiziyor. 

Weiss ayrıca, Türkiye’nin sanayi altyapı kapasitesinin gelişmekte olan ülkeler arasında ilk sırada yer aldığını belirterek, bu konudaki avantajlarımızdan söz ederken de, “Türkiye’de nüfusun yüzde 67’si çalışma yaşında, yüzde 75’i şehirlerde yaşıyor. Buda yatırımcılar için önemli bir işgücü potansiyeli sunuyor.” diyor. 

Weiss, yeni dönemde rekabetçiliğimizi sürdürebilmemiz için “Öncelikli olarak inovasyona ve bu inovasyonlu ürün ihraç etmeye odaklanmalısınız” önerisinde bulunuyor. Bu alanda TİM’in çalışmalarını övgüye değer bulduğunu da söylüyor. 
Peki bu raporu hazırlayan A.T. Kaerney kuruluşu nasıl bir kuruluş: 

Bir Amerikan şirketi olan A.T. Kaerney 1926 yılından bu yana uluslararası piyasada yönetim ve danışmanlık hizmeti veren bir kuruluş. Pazar, büyüme stratejisi, üretim, satış -pazarlama ve operasyonel yapılanma alanlarında kapsamlı projeler yürütüyor. 2009 yılından bu yana ülkemizde ofisi olan kuruluş dünya genelinde de 35 ülkede bulunan ofisleri faaliyet gösteriyor. 

Türkiye yatırım ortamını iyileştirme konusuna 2001 yılında eğilerek kamu özel sektör işbirliğiyle Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulunu YOİKK’i hayata geçirdi. Sivil kesimden TÜ- SİAD, TOBB, YASED’in içinde yer aldığı YOİKK öncelikle yatırımın önündeki sorunları saptayıp, 32 alanda değişimin gerektiğini ve bazı yasal düzenlemelerin gerekli olduğunu saptadı. İlk dönemde değişim için önemli adımlar atılamadı. Ancak, dünyada bollaşan finansla birlikte bu alanda yatırımı kolaylaştırıcı ve bürokrasisini azaltıcı yeni adımlar atıldı. Türkiye’de yatırım ortamı iyileşirken, 2000’li yılların başında 1 milyar dolar seviyesinde olan yıllık doğrudan yabancı sermaye girişi hızla arttı. 2008 krizi öncesi 21 milyar dolarlara kadar yükseldi. Kriz sonrası 10 milyar seviyelerine geriledi. 

A.T. Kearney’in 2014-2020 arasında dünyada büyümeyi ivmelendirecek 10 gelişmekte olan ülke arasında Türkiye’ye yer vermesi ve “inovasyon odaklanmamızı” önermesi önemli. Ancak, bizim bunun yanı sıra eğitim, hukuk ve vergi sistemimizle ilgili reformlarla bu önerilen inovasyon ve inovatif rekabetçi ürün ihracatı için ihtiyacımız olduğu da unutulmamalıdır. Ayrıca, doğrudan yabancı sermaye girişini yeniden kriz öncesine çıkarabilmek için YOİKK çalışmalarıyla varsa kalan yabancı sermaye önündeki engelleri ortadan kaldırmamız, sistemimizi liberalleştirmemiz gerekecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar