Dünyanın bütün peynircileri buluşuyor!

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Peynir üzerine en son Ehlikeyf’te http://www.dunya.com/ehlikeyf-haberleri-533hk.htm adresinde yazmış, “En az 50 çeşit peynirimiz, dünyayla rekâbet edebilir!” şeklinde bir başlık atmıştım. Yazının özü şuydu: “Yerel peynirlerimiz şık marketlerin reyonlarında boy gösteriyor. Üreticilerimiz, gerekli hijyen şartları, etiketlemeler, standartların sağlanması için çalışmakta. Geleneksel bilgelikten taviz vermeden üreteceğimiz peynirlerin altın çağı yaklaşıyor.

Tabii ki Türkiye’nin ilk ve tek peynir müzesinden de bahsetmiş, “Kafkas Üniversitesi ile Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği tarafından hayata geçirilen, Serhat Kalkınma Ajansı'nın (SERKA) desteklediği çalışmalar sonucunda Kars kaşarı, coğrafi işaret alan ürünlerimiz arasında yerini aldı. Kars kaşarı, Nuh'un Ambarı'na da girmişti.” demiştim.

İşte o Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği ve peynir müzesinin de içinde yer aldığı Ekomüze Zavot’un çağrısı ile Kars’ta “Türkiye’de ve Dünyada Yerel-Geleneksel Peynirler: Kars Kaşarı Coğrafi İşareti” isimli uluslararası bir sempozyum düzenleniyor. 

Bugün başlayacak olan etkinlik, dünyanın farklı bölgelerinden peynir üreticilerini, parakendecileri, toptancıları ve konusunda uzman akademisyenleri bir araya getirecek. Pazar gününe kadar sürecek olan sempozyumda Kars kaşarının ve dünyadaki diğer yerel-geleneksel peynirlerin endüstriyel peynirlerden farkları konuşulacak. Türkiye’de coğrafi işaretlerin gelişimi ve coğrafi işaretli ürünler için alternatif örgütlenme ve denetleme-koruma modelleri de tartışmaya açılacak.

İngilizce ve Türkçe simultane tercüme yapılacak sempozyumda bir zanaat olarak peynircilik, peynir ve peynircilikte değişen yerel ve geleneksel tanımları, peynirciliğin kültürel aidiyetlerin oluşumunda rolü, coğrafi işaret koruması ve peynircilikteki önemi gibi temalar işlenecek ve bu temalar ışığında Kars kaşarının ve dünyadaki diğer peynirlerin sahip olduğu coğrafi işaretin peynircilik sektörünün bileşenleri ve biliminsanları için ne anlama geldiğini tartışılacak.

Sempozyumun son günü Boğatepe Köyü’ne bir gezi düzenlenecek. Orada Mutfak Dostları Derneği'nin desteği ve köylülerin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek kahvaltı ve sunumlar ardından program, mandıra gezileri, EkoMüze Zavot gezisi, peynir tadım şenliği, toy şenliği ile devam edecek. Etkinlik, Boğatepe Köyü’nde 15:00’te başlayacak Zavot Belgeseli gala gösterimi ile son bulacak.

Sempozyum hakkında detaylı bilgiye https://karspeynirciliksempozyumu.wordpress.com internet adresinden ya da Facebook (https://www.facebook.com/Kars-Peynircilik-Sempozyumu-525178697654326/) ve Twitter (https://twitter.com/karscheese) üzerinden ulaşılabiliyor.

Etkinliğin konuşmacıları ise şu isimlerden oluşuyor:

Abdurrezzak Cellat, Ahmet Örs, Andreas Bigler, Armine Avetisyan, Prof. Dr. Artun Ünsal, Asmus Gamdrup Petersen Jensen, Beyhan Gence Ünsal, Birgül Gök, Yrd. Doç. Dr. Birsen Bulut Solak, Burcu Gezeroğlu, Christian Juan, Çetin Demirci, Dr. Derya Nizam, Yrd. Doç .Dr. Engin Önen, Yrd. Doç. Dr. Erhan Akarçay, Ernst Beyeler, Fahri Ötegen, Fatih Tatari, Doç. Dr. Fügen Durlu Özkaya, Prof. Dr. Gerard Corsane, Gonca Ilıcalı, Halil Apaydın, Harun Egi, Dr. Hüseyin Düzgün, Doç. Dr. Hüsnü Kapu, İbrahim Bayrak, İlhan Koçulu, Kamber Yılmaz, Mahmut Eskiyörük, Mehmet Ertaş, Prof. Dr. Mitat Şahin, Dr. Muammer Kaplan, Murtaza Karaçanta, Prof. Dr. Mustafa Atasever, Müge Arkadaş, Dr. Nanuli Azikulii, Nedim Atilla, Prof. Dr. Neşe Bilgin, Prof. Dr. Neşe Özgen, Doç. Dr. Nezih Müftügil, Olcay Bingöl, Dr. Özkan Aydar, Rahmi Doğan, Prof. Dr. Sami Özcan, Selçuk Can Tez, Prof. Dr. Sonja Sbrinovska, Süleyman Burak Batır, Süleyman Efendigil, Dr. Svetlana Hayk Poghosyan, Dr. Şaduman Karaca, Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar, Zafer Yaşar, Prof. Dr. Zafer Yenal ve Zeynep Kakınç.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar