Dünyanın ilk "Gelecek Günü" Türkiye'de kutlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dünyanın önde gelen fütüristleri, Fütüristler Derneği öncülüğünde dünyada ilk kez Türkiye'de kutlandığı belirtilen Gelecek Günü'nde buluştu.
     Yapılan açıklamaya göre, Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü'nde gerçekleştirilen ve Unilever'in de sponsorluğunda gerçekleştirilen Gelecek Günü'nün ana konuşmacısı olan Dünya Fütüristler Birliği Başkanı Timothy Mack, dünyanın vazgeçilmez üç kaynağının su, enerji ve gıda olduğunu söyledi.
     Söz konusu kaynaklara olan talebin inanılmaz hızlı bir şekilde artması nedeniyle iklim değişiklikleri, su, gıda ve enerji sıkıntılarının ortaya çıktığını ifade eden Mack, "Bu sıkıntıları yeni teknolojiler kullanarak, tüketici alışkanlıklarını değiştirerek ve global işbirlikleri ile çözebiliriz" dedi.
     Bugün 20 ülkede su ve zirai alan kaynağı konusunda sıkıntı olduğunu dile getiren Mack, yapılan araştırmalara göre 2025 yılında 36'dan fazla ülkenin bu iki sorunla yüz yüze kalacağına işaret etti.
     Nüfus artış hızı, ilaçlar ve kişisel bakım ürünlerinin su kanallarına karışmasının bu sıkıntıları artırdığını vurgulayan Mack, hızlı bir şekilde filtreleme sistemlerinin oluşturulması ve kirli suların arındırılması gerektiğini anlattı.
     Son 20 yılda Hindistan ve Çin'de yer altı sularının yılda 1-3 metre arasında azaldığına dikkati çeken Mack, 1980'den beri dünyaya düşen yağmurun da yüzde 15 azaldığını söyledi. Susuzluk nedeniyle 70 yıl içinde Brezilya, Arjantin ve Paraguay'da buğday ve soya üretiminin yüzde 40 düşeceğini dile getiren Timothy Mack, 2030 itibariyle dünyadaki yeterince beslenmeyen insan sayısının da iki kat artacağını öngördü.
     Gelecek Günü'ne Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın da video bağlantısı ile katıldığı da belirtildi.