Durgunluğa karşı 11 maddelik destek paketi

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan osman.arolat@dunya.com

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve 6 bakanıyla birlikte katıldığı basın toplantısında istihdam, sanayi yatırımı ve üretimi destekleyen, vergi destekleri getiren 11 maddelik destek paketini açıkladı. Soru yanıt bölümünde bir soru üzerine “Ekonomi yönetiminde bir süreklilik problemi olmayacak. Makamlar değişse de bu ekibin birlikteliği sürecek” diyerek, üç dönemi dolan Babacan ile birlikteliklerinin seçim sonrası süreceği bilgisini verdi. 
Babacan basın toplantısında yeni paketin temellerini sıralarken, istihdam ve yatırımlarla ilgili şu konulara değindi:

• Teşvikli yatırımların süresini bir yıl uzatırken, yatırımlarda harcanan paranın vergi indirimini yüzde 0-80’den yüzde 80-50 şeklinde değiştirildiğini belirterek, birinci bölgede sıfır olan yatırım katkı desteğinin yüzde 50’ye yükseldiği, 2. Bölge’nin yüzde 10’luk desteğinin yüzde 55’e, 3. Bölge’nin yüzde 20 desteğinin yüzde 60’a, 4. Bölge’nin yüzde 30 olan desteğinin yüzde 65’e, 5. Bölge’nin yüzde 50 olan desteğinin yüzde 70’e çıkarıldığını, 6. Bölge’nin yüzde 80 desteğinin yine yüzde 80 olarak devam edeceği belirtildi. 
• Ayrıca, 2015 yılı sonuna kadar yapılacak yatırımlarda yatırım katkı payları da artırıldı. 1.- 6. Bölge’de yüzde 10-35 olarak kademeli 5’er puan artışlı uygulama bölgelere göre yüzde 15-50 olarak kademeli uygulanacak. Aynı şekilde bölgelere göre yüzde 20-45 arasında değişen büyük ölçekli yatırım katkı oranları da bu yıl sonuna kadar başlayacak yatırımlarda yüzde 15-50 oranlarında uygulanacak. Süre uzatım kapsamında 2015 sonuna kadar yatırıma başlayan işletmelerde işçilerin sigorta primleri işveren destek süresi de 1 ve 2. bölgeleri içerir şekilde bölgelere göre 2 ile 10 yıl olarak uygulanacak. Davutoğlu, Türkiye Kalkınma Bankası’nın uluslararası rakipleriyle rekabet edebilecek düzeye ulaştırılması için yeniden yapılanacağını da belirtti. 
• İşyerinde geçici olarak iş öğrenmek için çalışanlara 6 ay süreyle İŞKUR tarafından “işbaşı eğitim” desteği verilecek. Asgari ücret seviyesinde maaşları İŞKUR tarafından ödenirken, yapılan masraflarda vergiden düşecek. Sanayide işbaşı eğitimi alıp aynı işyerinde işe alınanların, SGK işveren primleri 42 ay İŞKUR tarafından ödenecek. Başka sektörde işe yerleşirse bu SGK işveren prim ödemesini 30 ay olarak SGK karşılayacak. Ayrıca, Toplum Yararına Çalıştırma kapsamında fidan dikme, ağaç bakımı gibi alanlarda 6 ay süreli çalıştırılacak 120 bin yeni işçi illere gönderilen listelere uygun olarak işe yerleştirilecek. Böylece İŞKUR tarafından istihdam desteği sağlanmış olacak. 
• Finansmana erişim sağlama konusunda şirketlerin sermayesine öz kaynak ekleyenler, ekledikleri tutar kadar vergiden düşebilecekler. Davutoğlu, bu teşvikin yurtdışında tutulan şirket kaynaklarının yurda getirilmesinde etkisi olabileceğini belirtiyor. Bunun yanı sıra şirketlerin tasarım merkezleri de Ar-Ge kapsamına alınacak. KOBİ’ler de bu teşviklerden yararlanacaklar. 
• Hazine’nin Kredi Garanti Fonu 1 milyar liradan 2 milyar liraya yükseltilecek. Böylece ek 20 milyar liralık garanti hayata geçecek. Bu kapsama KOBİ’ler ve kadın girişimcilerde dahil edildi. 

Dün açıklanan geniş kapsamlı destek paketiyle bir yandan piyasalarda canlanma ve büyümenin ivmelenmesi, diğer yandan istihdamın geliştirilmesi amaçlanıyor. Başbakan Davutoğlu, bu paketi açıklarken bu yılın yüzde 4 büyümesine ulaşılacağına inandığını da belirtti.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar