"Düzelme görülünce fiyatlarla tekrar oynanmaya başlandı"

Işık Sigorta Genel Müdürü Recep Koçak fiyat odaklı rekabetin son aylarda tekrar şiddetini artırmaya başladığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yakup SAYAR

ALANYA - Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı ve Işık Sigorta Genel Müdürü Recep Koçak, sektörde ilk yarı performansının olumlu olduğunu ancak düzelme işaretleri ile birlikte fiyatlarda tekrar aşağı yönlü hareketler yaşanmaya başladığını söyledi.  Koçak, sektörde pazar payları küçük olan şirketlerin çılgınca bir hareket yapmalarının da imkanı olmadığının altını çizdi.

Işık Sigorta acenteleri ve yönetim kadrosu Antalya'nın Alanya ilçesinde bir araya gelerek geride kalan 2012 yılını ve 2013 yılının ilk 9 ayını değerlendirme ve gelecek stratejilerini paylaşma imkanı buldu. Toplantının açılışında bir sunum yapan Türkiye Sigorta Birliği Başkanı ve Işık Sigorta Genel Müdürü Recep Koçak, 2012 yılının tüm sektör için dip olduğunun altını çizdi. Özellikle geçmişe dönelik karşılık ayırma ve bunun 7 yıl gibi uzun bir dönemi kapsaması nedeniyle söz konusu zaman dilimi içinde sektörün 3.4 milyar TL gibi çok büyük bir rakamda trafik branşından zarar yazdığını söyledi. 2012 yılında sektörün 657 milyon TL teknik zarar yazdığını ve oransal olarak bakıldığında sektörde yazılan her 100 liralık poliçeden 3.95 TL zarar edildiğini söyledi.

Sektörün GSYH'nın 35 katı kadar toplamda 49.7 trilyon TL tutarında teminatın altına imza attığını söyleyen Koçak, "Bunun üzerinde birçok kez durdum ve durmaya da devam edeceğim. Sektörümüz bir güven timsali ve çok büyük rakamların altına güvence veriyor. Sadece 7 yıl gibi sürede 3.4 milyar TL trafik branşından zarar yazan sektörümüz yine emin adımlarla büyümesine devam ediyor. Burada bizlere çok büyük görevler düşüyor. 2012 yılında tüm olumsuzluklara ve en kötü yılını yaşamasına rağmen sektörümüz yüzde 15 gibi reel bir büyüme yaşadı. Bu büyüme oranlarını yaşayan bir sektörde haklı olarak sermayedarlar da kar elde etmek istiyor. Bu durumun sürdürülebilir olmadığını bildiğimiz için artık trafik branşında serbest fiyatlama uygulamasına geçildi. Bunun ilk olumlu işaretlerini yılın ilk yarısında özellikle kasko branşında aldık. Tam her şey düzeliyor derken son zamanlarda tekrar fiyat odaklı fiyatların aşağı çekildiğini görüyoruz. Sektör bindiği dalı kesmeye devam ediyor. Fakat biz şirket olarak bu rekabetin içinde yer almayacağız" diye konuştu.

18-25 yaş grubu çok riskli

Sektörün hayat dışındaki toplam prim üretiminin yarısının motor branşı kaynaklı üretim olduğunu hatırlatan Recep Koçak, "Işık Sigorta olarak yaptığımız tüm araştırmalarda en çok hasarı yeni gelen, geçmişi bilinmeyen ve 18-25 yaş arası gruptan alıyoruz. Biz bu gruba giren işler yazmaktan kaçınıyoruz. Yazarsak da verilen fiyatı yüksek tutmak zorundayız. Tüm sektörün bu tür riskli gruplara fiyat verirken ince eleyip sık dokumasını istiyoruz" dedi.

Hiçbir zaman tribünlere oynamadık

Pazar paylarının yüzde 1 olduğunu ve bu nedenle sektörün küçük şirketleri arasında olduklarını belirten Recep Koçak, 21'nci sırada yer aldıkları sektörde, zarar yazılan her branşta temizlik yapmaya devam edeceklerinin altını çizdi. Bunun göstergesi olarak trafik branşını toplam üretimlerinde yüzde 20 seviyelerine çektiklerini söyleyen Koçak şöyle konuştu: "Küçük şirketlerin çılgınca bir şey yapma imkanı yok. Bu nedenle de bizce önemli olan burada iyi bir irade sergilemek. Biz şirket olarak bu iradeyi gösterdiğimizi düşünüyoruz.  Hiçbir zaman tribünlere oynamadık ve oynamayacağız da. Mevcut yerimizi korumaya çalışacağız. Amacımız karlı bir şirket olarak yol almak. "
Işık Sigorta'nın geçmiş yıllarda büyük zorluklar yaşadığını bazı yıllar sektörün altında büyüme oranları elde ettiğini söyleyen Koçak, "Fakat bu durum son 3 yılda değişti. 2011 yılında 137.7 milyon  TL prim ürettik. 2012 yılında da üretimimizi yüzde 20 oranında artırarak 165.6 milyon TL'ye çıkardık. Ve bu üretim artışını sektörün büyük sorun yaşadığı trafik branşında üretimimizi yüzde 32 gibi bir orandan yüzde 20 seviyelerine indirerek gerçekleştirdik" diye konuştu.

Her 100 liradan 8 lira kar yazdık

Işık Sigorta olarak bu yılın ilk sekiz ayında 120.6 milyon TL prim üretimi gerçekleştirdiklerini belirten Koçak, "Bu prim üretiminin yanında sektörde en iyi teknik kar yazan şirketlerden biri durumundayız. Yılın ilk altı ayında 10.4 milyon TL teknik kar yazdık. Sektörün ortalaması yüzde 2 seviyesinde bulunurken, bizim ortalamamız yüzde 11'lerde.  Net karımız ise yüzde 8 seviyesinde yani biz her 100 liralık poliçeye 8 lira kar elde ettik. Sektör ortalaması ise 100 lirada 3 lira seviyesinde" şeklinde konuştu.

Acentelerimiz doğruluklarıyla tanınıyor

500'ün üstünde acenteleri olduğunu ve bunların içinde birçoğunun çoklu acente şeklinde çalıştığını ifade eden Recep Koçak, rekabetin yoğun yaşandığı ve bugün bir teklif için 20'ye yakın şirketten teklif alındığının altını çizdi.  Sektörün gelişiminde acentelere çok büyük görevler düştüğüne dikkat çeken Koçak sözlerini şöyle sürdürdü: " Biz acentelerimizle birlikte hedeflerimiz doğrultusunda ilerliyoruz. Çünkü Işık Sigorta acenteleri çok büyük zorluklardan geçerek günümüze geldi.  Bize gurur veren acentelerimizin sektörde doğruluk ve dürüstlüğü ilke edinmeleri ve bundan asla taviz vermemeleri ile tanınıyor.  Şirket olarak acentelerimizin komisyon ve fiyat arasında ezilmesine müsaade etmeyeceğiz. Fakat acentelerimizin de şunu çok net bilmeleri gerekir. Serbest tarife rejiminden asla geri dönüş olmayacak. Bu nedenle de farklı branşlardaki ürünleri de mutlak olarak satmak gerekiyor."

Trafik yerine kasko yapın

Türkiye'de toplam 17 milyon araç  olduğunu söyleyen Recep Koçak bunların yüzde 80'nin zorunlu trafik sigortası olduğunu fakat kaskoda bu durumun hala çok düşük seviyede olduğunu belirtti. Acentelerine zorunlu trafik sigortası yerine kasko poliçesi kesmelerini işaret eden Koçak, " 17 milyon aracın 4. 7 milyonunun kaskosu var. Kasko daha seçici yapılan ve müşterinin daha özendiği bir sigorta ve son zamanlarda düzelme işaretleri alınıyor. Burada daha gidecek çok yol var" diye konuştu.

Işık acentelerine BES'in yolu açılıyor

Acenteler toplantısının kapanış galasına katılan Işık Sigorta Yönetim Kurulu Üyesi ve Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz da Işık Sigorta'nın karsızlık problemi ile boğuşan sigorta sektörü içinde karlı bir şekilde hedeflerine doğru ilerleyen ender şirketlerden biri olduğunu söyledi. Konuşmasında 1 yaşını kısa süre önce dolduran Asya Emeklilik ve Hayat'a önemli bir ayıran Beyaz, " Söz konusu şirketimiz ilk yılında 100 bin katılımcıyı geçerek 17 şirketin olduğu sektöründe ilk 10'a girme başarısını gösterdi. Yıl sonunda 135 bin katılımcının geçilerek ilk 7 şirket arasına girmesi hedefleniyor. Bu büyük bir başarı ve bu başarının altında kısa süre içinde tüm Işık Sigorta acenteleri de yer alacak. Kısa süre içinde 568 Işık Sigorta acentemizde BES sözleşmesi yapabilecek" diye konuştu.

3 yıl aradan sonra bir araya geldiler

Işık Sigorta acenteleri 3 yıl aradan sonra tekrar bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadı. Üretimde istenen hedefleri yakalamış 200'e yakın acentenin bir araya geldiği ve 2 gün süren değerlendirme toplantılarında şirket yönetimi acentelerle yakından ilgilenme ve hedeflerini paylaşma imkanı buldu.  

 

Bu konularda ilginizi çekebilir