E-ticaret süpermarkete girdi

Türkiye’de sanal süpermarket pazarı e-ticaret içinde dikkat çekici bir boyuta geliyor. E-ticaret sitelerine market kategorisi de eklenirken, 2014 yılında sanal market alışverişlerinde 2 kat büyüme bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI 

İSTANBUL Türkiye’de Migros, Carrefour, Kim gibi marketlerin internetten satış yaptığı sanal süpermarket pazarı hızla büyüyor. Henüz bu kategori e-ticaret içinde yüzde 1’lik bir paya sahip. Ancak her geçen gün sanal süpermarket pazarındaki potansiyeli fark eden bir e-ticaret sitesi, bünyesine süpermarket kategorisini ekliyor. Sektör temsilcileri, 2014 yılında sanal market alışverişlerinin 2 kata kadar büyümesini bekliyor. 

Türkiye’de online alışveriş yapan her 10 kişiden 1’i market alışverişlerini de internet üzerinden yaptığını belirten Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, "Dünyadaki büyük market perakendecilerinde toplam satışın yüzde 10’unun online kanallardan geldiği biliniyor. Ayrıca bu kanalların satışının ABD’de her sene yüzde 25’ten fazla bir büyüme göstereceği öngörülüyor" dedi Orhun, Türkiye’de hali hazırda internetten alışveriş yapan kesimin içinde market alışverişlerini de internet üzerinden yapanların oranın en az 2 kat artacağı tahminini yaptı. Orhun, mobil ticaretin hızla yükselmesi, mağaza online dükkan ilişkisinin giderek öneminin artması ile beraber süpermarket kanalında online hacim giderek yükseleceğini kaydetti. "Süpermarket kategorisinin e-ticaretin içinde yükselen trendlerden olduğunu görüyoruz" diyen Kliksa.com Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safk an, CarrefourSA işbirliği ile süpermarket kategorisi açmayı planladıklarını ifade etti. 

Taşınması zor ürünlerin kapıya kadar gelmesi cezbetti 

Yakın zamanda süper market kategorisini bünyesine katan n11. com’un Satış Genel Müdür Yardımcısı Kadri Özdal, şunları söyledi: “Market kategorisi hem yeni müşteri kazandırıyor hem de tüm platformun satışlarının artmasına olanak veriyor. Biz müşteri portföyünü artırıp platform içerisinde çapraz ve devamlı alışverişi artırmak amacıyla yola çıktık. Günümüzde perakendede en büyük ciroları yapan şirketlerin süpermarket olması bizim market- 11 markasına yatırım yapmamız gerekliliğini doğurdu.” Sadık ve devamlı alışveriş yapan müşterilerinin özellikle anne- bebek-çocuk, evcil hayvan ürünleri ve hızlı tüketim ürünleri satın aldığını kaydeden Özdal, market-11'in satışlarının her ay artarak büyüdüğünün altını çizdi. İnsanların özellikle taşınması zor ürünleri kargo ile kapılarına kadar gelmesi kolaylığını sevdiklerini söyleyen Özdal, bu deneyimi yaşayan müşterilerin daha sonra tüm market alışverişlerini bu kanaldan yapmaya başladıklarını ifade etti. 

Aynı gün teslimat yapılması sipariş sayısını arttırdı 

hepsiburada.com Genel Müdürü İlker Baydar, “Market ürünlerinin online satışa sunulması tüketicilerin yoğun talebinden kaynaklanıyor. Müşterilerimiz, ağır olan bebek bezi ve deterjan gibi ürünleri talep etmeye başladılar” dedi. Türkiye’de online market alışverişi yapan kitlenin daha çok 20-45 yaş arası çalışan kitle olduğunu belirten Baydar, onlar kadar uzun dönemli ihtiyaçlarını ekonomik olarak sağlamak isteyen kalabalık ve çocuklu ailelerin de tercih ettiğini söyledi. Şu anda aylık 150 bin müşteri aylık market alışverişini hepsiburada. com’dan yaptığını dile getiren Baydar, alışveriş yapanların yüzde 60’ının kadın, yüzde 40’ının erkek olduğunu ve bu müşterilerin düzenli olarak her ay, aylık alışverişleri yaptıklarını kaydetti. En çok özellikle bebek bezi, deterjan ve temizlik malzemeleri satıldığını söyleyen Baydar, daha çok tercih edilmek için İstanbul içi aynı gün teslimat hizmetini uygulamaya başladıkları belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir