e-ticaretin perakende satışta payı yüzde 1.3

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

İnternet üzerinden yapılan satışlar e-ticaret diye adlandırılıyor. Türkiye’de 2013 yılında “on-line” internet bağlantısı ile sipariş alan sitelerin sayısı 1.263’e ulaştı. 

Bu sitelere sipariş verenler ödemelerini kredi kartı ile yapıyorlar. 

e-ticaret sitelerinin çoğu sadece internet üzerinden iş yapıyor. Bazıları ise mevcut perakendeci, toptancı ağına ek olarak internet üzerinden de sipariş alıyor. 
Günümüzde e-ticaret yepyeni bir iş kolu oluşturdu. Bazı e-ticaret siteleri, stok tutmadan, aldıkları siparişleri anlaşmalı oldukları işyerlerinden temin ediyorlar. Bu ise sermaye olmadan, dükkan açmadan, dükkan kirası ödemeden büyük iş hacimlerine ulaşma şansı veriyor. 

2013 yılında 1.263 sitenin iş hacmi 14 milyar TL’ye ulaştı. Bu 1.263 sitenin yarısı sadece internetten satış yapan siteler. Bunların iş hacmi 5 milyar TL. 

Tatil, bilet satan sitelerin iş hacimleri de 5.1 milyar TL. Sayıları 250’ye yakın. 

Çok kanallı 403 sitenin iş hacmi ise 2 milyar 300 milyon TL. 

Yasal bahis oynatan 6 sitenin iş hacmi 1.5 milyar TL. 
e-ticarette en büyük ciroyu, ulaşım, konaklama siteleri yapıyor. Elektronik eşya cirosu 1 milyar TL. Giyim ve ayakkabı cirosu 500 milyon TL. Giyim ve ayakkabı cirosunun küçüklüğü dikkat çekiyor. 

e-ticaretin büyüdüğü bir gerçek ama, henüz perakende ticaretin yerine geçecek bir büyüklüğe ulaşamadı. 

Gelişmiş ülkelerde e-ticaretin toplam perakende ticarette payı yüzde 5.5 oranında, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 3.3 dolayında. Bizde ise e-ticaretin cirosu toplam perakende cirosunun henüz 1.3’ü büyüklüğünde. Görülüyor ki, biz henüz e-ticaretin başındayız. e-ticaret önümüzdeki yıllarda hızla gelişecek. Toplam perakende ticaretin daha büyük bölümü internet üzerinden yapılan alımlara kayacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018