Ebola ekonomiyi de vurdu

Ebola salgını nedeniyle birçok ülkeyle sınırlarını kapatan Liberya'da ürünlerin fiyatları giderek artıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MONROVIA - Liberya'da Ebola salgını ekonomiyi de vurdu. Salgın nedeniyle birçok ülkeyle sınırlarını kapatan Liberya'da ürünlerin fiyatları giderek artıyor.

Nüfusun yüzde 70'inin günde 1 dolardan az  gelirle geçinmek zorunda kaldığı ülkede temel besin maddesi olan pirincin 25 kilogram fiyatı 20 dolara çıktı. 

Başkent Monrovia sakinlerinden Jamesn Gbarkway, sınırların kapalı tutulmaya devam etmesi halinde Liberyalıların Ebola'dan değil açlıktan öleceğini belirtti.

Monrovia'da yaşayan Emilia Smith, birçok temel gıda maddesinin fiyatının fahiş olması nedeniyle halkın açlıkla burun buruna geldiğini vurguladı.

Ulaştırma alanı da Ebola'dan nasibini aldı. Ülkenin tüm bölgelerinde toplu taşıma ücretleri büyük ölçüde arttı. Bakanlık, virüsün yayılmasını önlemek için taksilerin 4'ten fazla yolcu taşımasını yasakladı.

Bunun yanı sıra Maliye Bakanı Amara Konneh, Ebola salgınından kamu ve özel sektörün etkilendiğini açıkladı. Konneh, salgını önlemek için devlet kurumlarının personel sayısını en aza indirdiğini, birçok büyük havayolu şirketinin de Liberya'ya uçuşlarını askıya aldığını hatırlattı.

Bakan ayrıca salgınla mücadele için hükümetin harcamalarının arttığına dikkati çekti. 

Salgından en fazla tarımın, gıda üretimi, maden işletmeleri, turizm ve taşımacılığın etkilendiğini belirten Konneh, ayrıca yatırımcıların virüs kapma korkusuyla ülkeyi terk ettiğini vurguladı.

2014/2015 bütçe döneminde ülke gelirinin yüzde 15,2 gerileyerek 243,8 milyon dolardan 206,7 milyon dolara düşeceği tahmin ediliyor.