ECB, piyasaları paraya boğacak!

Avrupa Merkez Bankası ayda 60 milyar euro değerinde varlık alımı planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankası (ECB), aylık 60 milyar euro varlık alımı yapacağını açıkladı.

ECB Başkanı Mario Draghi, faiz toplantısının ardından alınan kararları bir basın toplantısı ile açıkladı.

Draghi, açıklamasında varlık alımlarının hem özel sektör hem de devlet tahvillerinde olacağını belirterek, tutarın aylık 60 milyar euro olacağını söyledi.

ECB Yönetim konseyi varlık destekli menkul kıymetler ve teminatlı tahvillere ilişkin mevcut varlık alım programlarını da kapsayan genişletilmiş bir varlık alım programı başlatma kararı aldı. 

Bu genişletilmiş program çerçevesinde aylık alınacak kamu ve özel sektör menkul kıymetleri için miktar 60 milyar euro alacak. 

Draghi düzenlediğii basın toplantısında, "ECB Yönetim Konseyi varlık destekli menkul kıymetler ve teminatlı tahvillere ilişkin mevcut varlık alım programlarını da kapsayan genişletilmiş bir varlık alım programı  başlatma kararı aldı. Bu genişletilmiş program çerçevesinde aylık alınacak kamu ve özel sektör menkul kıymetleri için miktar 60 milyar euro alacak. Bu alımları Eylül 2016 sonuna kadar devam ettirme niyetindeyiz. Mart 2015'de başlayacak varlık alımları, her halükarda enflasyonda bizim yüzde 2 hedefimiz ile tutarlı sürdürülebilir bir düzelme görene kadar devam edecek." diye konuştu.

Draghi'nin basın toplantısında okuduğu ECB Yönetim Konseyi kararlarına göre ECB, Euro Bölgesi merkezi hükümetleri, ajansları ve Avrupa kurumları tarafından ihraç edilen tahvilleri ikincil piyasadan satın alacak. Yönetim Konseyi, varlık alım programının ana hatlarınını tüm dizaynı üzerinde kontrolünü devam ettirecek ve ECB varlık alımlarını koordine edecek. Draghi ayrıca Yönetim Konseyi'nin olası zararların paylaşılması konusunda da kararlar aldığını belirtti. 

Yönetim Konseyi, toplam varlık alımlarının yüzde 12'sinin Avrupa kurumları tarafından ihraç edilecek menkul kıymetlerden oluşmasına ve bu alımların zarar paylaşımına konu olmasına karar verdi. Ulusal merkez bankalarının yapacakları ek varlık alımları zarar paylaşımına konu olmayacak. ECB, ek varlık alımlarını nyüzde 8'ini elinde tutuacam. 

Bu da dikkate alındığında varlık alımlarının yüzde 20'si risk paylaşımına konu edilecek. 

Draghi, basın toplantısının soru cevap bölümünde yaptığı açıklamada da, Yönetim Konseyi toplantısında ek varlık alımlarının ne zaman başlatılması, şimdi başlatılıp başlatılmaması konusunda görüş farlılıkları yaşandığını, ancak varlık alımlarının şimdi başlatılmasına büyük çoğunlukla karar verildiğini belirtti. Draghi, varlık alımlarını başlatılması konusunda oylamaya ihtiyaç görmediklerini de belirtti. Draghi ayrıca, uygulanacak risk paylaşım kurallarına 
ilişkin kararın konsensüs ile alındığını, karara karşı çıkan üye olmadığını da ifade etti. 

Analist görüşü

Destek Menkul Değerler Piyasa Analisti Murat Tufan, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin açıkladığı programın beklentilerden daha büyük bir paket içerdiğinin söylenebileceğini kaydederek, yaklaşık 1,1 trilyon euro tahvil alınmasının planladığını ifade etti.

Analist Murat Tufan Foreks'e yaptığı açıklamada, ECB Başkanı Mario Draghi’nin Frankfurt’ta yaptığı açıklamalarda varlık alım programının Mart 2015’te başlayacağını ve Eylül 2016’da sona ereceğini söylemesinin öne çıktığını vurgulayarak, "Bu programda aylık 60 milyar Euro tahvil alım yapılacağını söyleyen Draghi, yatırım yapılabilir ülkelerin tahvillerin alınacağını altını çizdi. Özellikle, tüketim talebi artırmak ve enflasyon gibi makro verileri artırmayı hedeflediklerini söyleyen Draghi, yaptığı diğer açıklamada ise istihdam reformlarının istikrarlı şekilde sürdürülmesi gerektiğini söyledi" diye konuştu.

Draghi'nin açıklamaları sonrası ilk fiyatlamalara bakıldığında, euronun 1,16 aşağısında, altının 1295 seviyelerinde ve Euro/TL'nin ise 2,70 seviyelerine gerilediğinin görüldüğüne işaret eden Murat Tufan, açıklamanın genel olarak borsalara olumlu yansımış olarak göründüğüne değindi ve "Bu programın beklentilerden daha büyük bir paket içerdiğini söylemek mümkün ve yaklaşık 1,1 trilyon Euro tahvil alınması planlanıyor" diye konuştu.