ECB toplantısı ve Yunanistan’daki seçimler takip ediliyor

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Yeşim Sarışen / Yapı Kredi Yatırım

Geçtiğimiz hafta, 22 Ocak’taki ECB toplantısının öncesinde oynaklığın yüksek olduğu gelişmiş ve gelişmekte olan ülke piyasalarında satış baskının etkili olduğunu gördük. Dezenflasyon teması dolayısıyla faiz indirimi beklentileri ve ABD tahvil faizlerinin düşük seviyelerde seyretmesi sayesinde bir süredir olumlu ayrışan yurtiçi piyasalarda ise TL’deki baskı öncülüğünde BIST-100 Endeksi kâr satışları ile 87.000 destek seviyesi üzerinde dengelenmeye çalıştı.

Kısa vadede düşen petrol fiyatları, zayıf büyüme ve ECB’den parasal genişleme beklentileri ana tema olmaya devam ederken geçen hafta İsviçre Merkez Bankası’nın sürpriz kararları da ön plandaydı. İsviçre Merkez Bankası 50 baz puan faiz indirimine giderken, Euro/İsviçre Frangi (CHF)  kurundaki alt limit uygulamasına son verdiğini açıkladı. ECB toplantısı öncesindeki bu gelişmeler ise ECB’den parasal genişleme (QE) beklentilerinin güçlenmesine, tutarın da daha yüksek olabileceğine dair soru işaretlerine neden oldu.

Kısacası bu hafta 22 Ocak’taki ECB toplantısı ve 25 Ocak’taki Yunanistan seçimleri risk iştahı üzerinde etkili olabilecek ana unsurlar. Öte yandan bu hafta takip edilecek önemli makro veriler bulunuyor.Çin, Avrupa ve ABD’de açıklananacak Ocak ayı öncü PMI endeksleri, Almanya ZEW endeksi, ABD’de konut verileri ile  Çin’de açıklanacak ve soft sinyaller üretmesi beklenen dördüncü çeyrek büyüme rakamı, Aralık ayı sanayi üretimi, perakende satışlar verileri bu haftanın önemli veilerini oluşturuyor. 

Ayrıca gelişmekte olan piyasalarda  emtia ihracatçısı olması nedeniyle negatif ayrışan Brezilya’da Merkez Bankası faiz kararı (50 baz puan artış bekleniyor) ile TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı da ön planda. Geçtiğimiz hafta Hindistan Merkez Bankası’nın sürpriz 25 baz puan faiz indirimi sonrasında dezenflasyon temasının ön planda  yer aldığı  gelişmekte olan piyasalarda faiz indirimi beklentileri öneçıkmıştı. Bu doğrultuda yurtiçinde TCMB’nin ne derece güvercince sinyaller vereceği önemli. Hatırlatmak gerekirse sürpriz şekilde düşüşe işaret eden Aralık ayı enflasyon rakamları bu görünümü destekler nitelikteydi. 
 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017