'ECB'nin haziran toplantısı kilit role sahip olacak'

IHS Global Insight Avrupa ve İngiltere Başekonomisti Archer, ECB'nin haziran ayında düzenleyeceği toplantının kilit bir role sahip olacağını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -  IHS Global Insight Avrupa ve İngiltere Başekonomisti Howard Archer, Euro Bölgesi'nde sanayi üretiminin yüzde 0,5 artış göstermesinin bölge için iyi bir sonuç olduğunu belirterek, "Ancak Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) istediği sonuç bu değil. Bu rakam ECB'nin yüzde 2 hedefinden uzak duruyor. ECB'nin haziran ayında düzenleyeceği toplantı kilit bir role sahip olacak" dedi. 

Konuya ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını cevaplayan Archer, devam eden işsizlik ve  güçlü avroyla birlikte sınırlı ekonomik aktiviteden kaynaklanan fiyat baskılarının ileriki aylarda da devam edeceğini ifade etti. 

Archer, Avro Bölgesi'nde enflasyonun yüzde 0,5 artmasının ECB'nin istediği bir sonuç olmadığını ve bankanın hedeflerinden uzak bir rakam olduğunu bildirdi. 

ECB'nin  enflasyon konusunda etkili adımlar atmadığı takdirde güvenilirliğini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu dile getiren Archer, şöyle dedi: 

"Euro Bölgesi, yüzde 0,5 artan enflasyon oranını daha üst seviyelere çıkarırsa ve Euro dolar karşısında 1,40 seviyesinin altında devam ederse Euro Bölgesi'nde ekonomik iyileşme kademeli bir şekilde gerçekleşmeye devam eder ve ECB herhangi bir eylemde bulunmadan güvenilirliğini koruyabilir. ECB parasal genişleme yoluna gitmeyebilir. Bankanın faiz oranını yüzde 0,25'ten yüzde 0,15 ya da yüzde 0,10 seviyesine düşürebilir. Euro/dolar paritesi 1,40 seviyesinin üzerine çıkmadığı sürece negatif faiz oranına gidilmeyecek. ECB haziran ayı toplantısından önce herhangi bir eyleme gitmeyecek. ECB'nin haziran ayında düzenleyeceği toplantı kilit role sahip olacak. Avro Bölgesi 2014 yılında ılımlı bir büyüme sergileyecek." 

Enflasyonun Euro Bölgesi'nde iki ay boyunca yükselmeyeceğini kaydeden Berenberg Kıdemli Ekonomisti Christian Schulz ise ECB'nin Haziran ayında yapılacak toplantıda faizi aşağı çekeceğini ve bu durumun da Avrupa'da parasal genişlemeye yol açabileceğini ifade etti. 

ING Group Euro Bölgesi Almanya Kıdemli Ekonomisti Carsten Brzeski de ECB'nin Haziran'daki toplantıya kadar bekleyeceğini ve herhangi bir eylemde bulunmayacağını bildirdi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir