ECB’nin parasal gevşemesi her sorunu çözmez

Araştırma firması Capital Economics'in analizinde Avrupa Merkez Bankası’nın yapacağı olası bir parasal genişlemenin, yatırımcıların umduğu gibi her sorunun çözümü anlamına gelmeyeceği ve euroda düşüş bekleyen yatırımcıları mutlu edemeyebileceği belirtildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HİLAL SARI 

DIŞ HABERLER -  Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) parasal genişlemeye gitmesi birçok yatırımcının umduğu gibi her derde deva olmayabilir. Araştırma şirketi Capital Economics ECB’nin ekonomiyi canlandırmak için yapılacağının sinyallerini verdiği parasal genişlemenin yarattığı beklentileri karşılayamayabileceğini belirtti. ECB Başkanı Mario Draghi nisan toplantısında geleneksel olmayan enstrümanların da kullanılabileceğini söyleyerek parasal genişleme sinyali vermişti. Draghi’nin uzun süredir devam eden düşük enfl asyon dönemiyle verimli bir şekilde başa çıkabilmek için merkez bankasının yetkileri dahilinde geleneksel olmayan enstrümanları kullanabileceğini söylemesi bazı yatırımcılarca parasal genişleme sinyali olarak yorumlanmıştı. Financial Times’ta yer alan bir habere göre bu gelişme bir çok yatırımcının gardını düşürerek korunaksız davranmaya itiyor. 

QE oyun değiştirici olmayacak, Fed sinyalleri daha belirleyici 

Capital Economics şef ekonomisti Julian Jessop Draghi’nin açıklamasının merkez bankasının daha fazla şey yapmaya istekli olduğunu gösterdiğini belirtiyor. Öte yandan Jessop “Fakat seçenekler o kadar genişçe tartışılıyor ki, gerçekten bir eyleme geçileceğine inanmak zor” diye konuştu. 

Euro keskin düşemez, varlıklar daha büyük kazanç sağlayamaz 

Jessop, ECB’nin yapacağı bir parasal genişlemenin “oyun değiştirici” olmadığına inandıklarını Atlantik’in öbür yakasında ABD’de olup bitenlerin piyasalar için daha belirleyici olduğunu belirtiyor ve euroda keskin bir düşüş yaratacak bir çıktı sağlamanın çok kolay olmadığını ifade ediyor. 

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) aksine ECB 2008 finansal krizinden sonra parasal genişlemeye gitmekten kaçınmış onun yerine faiz oranlarını düşürerek bankalara sınırsız likidite sağlamıştı. Jessop “Tabii ki herhangi bir parasal genişleme formunun bahsinin geçmesi bile ECB yönetim kurulunda geçmişte yapılmış frenlemenin aksine daha fazla eyleme geçebilmek için istek olduğu görülüyor” diye konuştu. 

Capital Economics şef ekonomisti tüm yatırımcıları euronun keskin bir düşüş yaşamasını bekleyen yatırımcılar da dahil - memnun edecek bir çıktının imkansız olduğunu, tahvil ve varlıklarda da daha büyük kazançlar sağlanamayacağını düşündüğünü ifade etti. 

Parasal genişleme için üç farklı senaryo gerçekleşebilir 

Euro Bölgesi’ndeki yavaş büyümeyi canlandıracak ve düşük enfl asyon seviyeleriyle mücadele edecek bir merkez bankası hamlesi gerçekleşirse euronun inatçı gücü gevşeyebilir, varlık ve tahvil fiyatları hızla yükselir. Capital Economics eğer ECB bir parasal genişlemeye giderse bunun üç şekilde olabileceğini belirtiyor. Jessop, “Eğer ana sorunumuz bankacılık sektörünün güçsüzlüğü ise ve ekonomik büyümeyi aşağı çekiyorsa, o halde ilave tahvil alımlarına ya da özel sektör varlık alımlarına odaklanmak mantıklı bir hamle olur” diye konuştu. Ekonomist bu seçeneğin euro varlıklarında ve kurumsal borç fiyatlarında en geniş olumlu etki yaratacak yol olduğunu ifade etti. Öte yandan bu seçeneğin bölgenin riskli finansal varlıklarının artmasına bağlı olarak euroyu istenmeyen şekilde daha da güçlendireceği, kamu borçları için olumsuz sonuçları olacağı belirtiliyor. 

İkinci bir seçenek ECB’nin para arzını artırarak özellikle defl asyon riskini hedef almasını içeriyor. Bu da ECB’nin hızla devlet tahvilleri alımına yönelmesine sebep olacaktır. Öte yandan bu seçenek Güney Avrupa ekonomilerinin mali disiplinlerini zayıfl atırsa euronun güçsüzleşeceği belirtiliyor. 

Üçüncü senaryonun ise daha değerli Almanya ve Fransa tahvillerinin alımını içerdiğini belirten Jessop bu seçeneğin euroyu en sert düşürecek seçenek olduğunu ifade ediyor.

Fransa yavaşladı, Almanya hızlandı

Avrupa ekonomisinde yeni yeni filizlenen iyileşme belirtileri, Fransa’da büyümenin yavaşlaması ve fiyatların düşmesinin beklentiyi baskılamasına rağmen dün de analistlerin beklentilerini aştı. Euro Bölgesi’nin imalat PMI verisi nisan ayında mart ayındaki 53.1’den 54.0’a yükseldi. Avrupa’nın en büyük iki ekonomisi imalat ve hizmet üretiminde çelişkili sinyaller verdi. Alman ekonomisi güçlenirken, Fransa’da imalat ve hizmet soğumaya işaret etti. Almanya’da imalat ve hizmet endeksi, ekonomistlerin tahminlerinin üzerinde güçlenerek, Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisinin, toparlanmayı desteklediğini gösterdi. Fransa’da ise yeni şirketlerin duraklaması ve istihdamın düşmesiyle hizmet ve imalattaki büyüme nisanda hız kesti. İmalat PMI verisi Nisan’da 52.1 puandan 50.9'a, hizmet PMI’ı da 51.5 puandan 50.3 puana geriledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir