Eczacıbaşı: Bilgi toplumu hücrelerimize işlemeli

Avrupa Dijital Gündemi ve Türkiye Raporu önceki akşam düzenlenen toplantıda basına tanıtıldı. Toplantıda konuşan TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı, "Bilgi toplumu hücrelerimize işlemeli, ancak böyle orta gelir tuzağından kurtuluruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN

İSTANBUL - Bilişimciler, Türkiye’nin inovasyon trenini kaçırmak üzere olduğundan endişe ediyor ve ‘bilgi toplumu hücrelerimize işlemeli, ancak böyle orta gelir tuzağından kurtuluruz’ diyor. Türkiye Bilişim Vakfı (TBV), Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), Türkiye Bilişim Derneği (TBD) ve Türk Elektronik Sanayicileri Derneği’nin (TESİD) oluşturduğu Dijital Türkiye Platformu–DTP, “Digital Europe”un Avrupa Birliği Dijital Ajanda 2020 vizyonu ile Türkiye’nin 2023 hedefl erinin aynı paralelde yürütülmesi için çalışmalarını sürdürüyor. 

Öfkeli çıkışların zararını 10 yıl sonra göreceğiz 

Bu kapsamda hazırlanan Avrupa Dijital Gündemi ve Türkiye Raporu önceki akşam düzenlenen toplantıda basına tanıtıldı. Toplantıda konuşan TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı, “Yasaklar yaramaz çocukları kışkırtır. Öfkeli çıkışları görmeye devam edeceğiz anlaşılan ama bunlar altımızı oyacak görüşler. Duygusal verilen kararlar geleceğimize darbe vurur. Zararını 5-10 yıl sonra göreceğiz” dedi. Toplantıda Çin'e karşı hazırlanan AB Sayısal Tek Pazarı 'na dahil olmak için Türkiye’nin atması gereken adımlar olduğu ve bu süreçte geç kalındığı vurgulandı. Faruk Eczacıbaşı "Şimdi Türkiye’nin önünde yeni bir fırsat var, Avrupa Dijital Gündemi’ni her ülke yerelleştirebilecek, buna aday ülke Türkiye de dahil" dedi. 

Avrupa Dijital Gündemi ile hedef akıllı, sürdürülebilir, katılımcı büyüme. Türkiye’nin de hedefi bu. İşte Dijital Türkiye Platformu, bu hedefe ulaşılması için yapılması gerekenleri 135 sayfalık bir raporda toplamış. www.dijitalgundemtr. com adresinden ulaşılabilen raporda ilk dikkati çeken veri eksiklikleri. Maalesef Türkiye’de her alanda doğru veriye ulaşmak zor. TÜBİSAD Başkanı Prof. Kemal Cılız, bu nedenle sektöre dair verileri hesaplamaya başladıklarını anlattı. Toplantıda “Türkiye bilişimde üretici değil, tüketici” saptaması yapıldı. TESİD Başkanı Müjdat Altay 10 yılda 1 trilyon dolarlık bir bilişim pazarının söz konusu olacağını belirterek “Burada biz pazar değil, üreten olmalıyız” ifadesini kullandı. Peki bu yolda hazırlanan raporlar dikkate alınıyor mu? Faruk Eczacıbaşı, “Dinleniyor ama önemli olan bu anlayışın hücrelere işlemesi. Orta gelir tuzağından kurtulmak için bilişim olmazsa olmaz. 2023 hedeflerine ulaşmak için bilişime yatırım çok önemli. Eskiden 20 yılda bir yeni meslekler gelişirdi, şimdi bu süre 5 yıla indi. Kendimizi her alanda inovatif dönüşümü ne kadar hızlı adapte eder hale getirirsek o kadar başarılı oluruz” yanıtı verdi.

Sektör ne istiyor, neden endişe ediyor? 

• En önemli sıkıntılardan biri bilişim sektörünün 4 bakanlıkla birden muhattap olma zorunluluğu. "Tek muhattap olsa, bu da Binali Yıldırım’ın heyecanı ile sektöre yakınlaşan Ulaştırma Bakanlığı olsa” deniliyor. 
• Bilişimciler, Türkiye Markası projesi nasıl benimsendiyse dijital gündemin de öyle benimsenmesi gerektiğini düşünüyor. Yani istenen bir master planın ötesinde planın uygulanabilmesi için otoritenin bunu her aşamada sahiplenmesi. 
• Türkiye’de Ar-Ge süreci teşviklerin ödenmesinin gecikmesiyle 1990’lı yılların ortalarında bir kesintiye uğramıştı. Sektörde şimdi Ar-Ge desteklerinde bir aksama, kesinti olur da bu çabalar büyümeden yok olur mu endişesi var. 
• Sektör, Cumhurbaşkanı’nın “internet karşıtlığım giderek artıyor” yönünde ifadesine dair haberlerden çok rahatsız. Eczacıbaşı bunu, “Belki başka bir şeyi kastetti ama bürokrasi bunu öyle anlamaz” sözleriyle ifade etti.

tablo-135.jpg

Bu konularda ilginizi çekebilir