Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nde Seyyar dönemi

Mevcut başkan Mustafa Türkmenoğlu'nun aday olmadığı genel kurulda, Rıza Seyyar'ın başkanlığında oluşturulan tek liste ile seçime gidildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanlığı'na Rıza Seyyar seçildi. Seyyar, yeni dönemde Asya Pasifik pazarına odaklanacaklarını söyledi.  

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olağan genel kurulu yapıldı. Mevcut başkan Mustafa Türkmenoğlu'nun aday olmadığı genel kurulda, Seyyar'ın başkanlığında oluşturulan tek liste ile seçime gidildi.  

Genel kurul sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Rıza Seyyar, yeni dönemde ele alacakları öncelikli konunun birlik bünyesinde tanıtım komitesi kurmak olacağını belirtti.

Yaş meyve sebze ihracatında yeni pazar arayışlarına ağırlık vereceklerini anlatan Seyyar, "Ürünlerimiz çok bilinmiyor. Sürekli bağımlılık arz eden ürünlerimiz yok. Hem dünyada bilinir ürünlerimizi artırmak hem de olmadığımız pazarda yer almak önceliğimiz olacak" dedi.  

Türkiye'nin uzun yıllardır yaş meyve ve sebzede, çoğunlukla Rusya ve Avrupa pazarlarına yöneldiğini kaydeden Seyyar, şunları söyledi:

"Dünyanın öbür tarafında çok devasa bir pazar var. Asya Pasifik diye adlandırdığımız bu pazar, bugün itibariyle nüfus açısından baktığımızda Avrupa'daki toplam tüketen nüfustan daha fazla gelir seviyesine sahip bir nüfus oluştu. Japonya, Çin, Hindistan, Endonezya, Malezya, Filipinler gibi bu havzadaki zengin nüfus Avrupa ve Amerika tarzı tüketiyor. Yeni dönemde Asya Pasifik pazarına odaklanacağız. Dünyanın bu bölgesi yaş meyve sebze mamülleriyle birlikte yaş sebze meyvelerimiz için de çok ciddi pazar olabilecek bir pazar. Önümüzdeki dönemde sektörel heyetleri hem Türkiye'ye getirirken hem de götürürken dünyada ağırlığı Asya Pasifik ülkelerine vermemiz gerekiyor. Yakın gelecekte en büyük pazar doğu olacak gibi görünüyor, oraya odaklanmamız lazım."  

Kuraklık korkutuyor

Kuraklığın sektör için büyük tehlike oluşturduğunu anlatan Seyyar, "Kuraklıkta temel korkumuz henüz bitmiş değil. Bakliyatta sıkıntı gözüküyor. Özellikle arpa, buğday ve türevleri ile meyvecilikte büyük sıkıntı var. Sebzede aynı son olacak mı henüz daha belli değil. Çünkü Anadolu mayıs sonlarına kadar yağış alıyor. Dolayısıyla önümüzde yaklaşık yağışlar için bir ay var. Yeterli yağış olursa, özellikle sebzecilikte göletler dolar ise sıkıntı olmayacağı kanısındayız. Kuraklık böyle devam ederse sebzecilikte de sıkıntı olacak gibi görünüyor" diye konuştu.  

Mustafa Türkmenoğlu ise 1995 yılından bu yana başkanlık yaptığını, yeni seçilecek yönetime başarılar diledi. Türkmenoğlu, "Bu bir meşale taşımaktır. Göreve gelen yönetim bu meşaleyi aldığı yerden daha ileriye götürmek zorunda. Birliğin çıtası oldukça yüksek" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir