‘Eğitimde teknoloji insan odaklı kullanılmalı’

Eğitimde, teknoloji çoktan değişimin en önemli öznesi oldu. Artık 18. yüzyıl eğitim modeliyle birbirine benzer öğrenciler yetiştirme dönemi bitti, beceri odaklı, her öğrencinin güçlü yönünün ortaya çıkaran sistemler kuruluyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de eğitim alanında ‘değişim’ yaşanıyor. Bu geniş çaplı bir değişim. İçerik ve donanım yapısı dönüşüyor. Yeni bir öğrenme kültürü oluşuyor. Artık 18. yüzyıl eğitim modeliyle birbirine benzer öğrenciler yetiştirme dönemi bitti, beceri odaklı, her öğrencinin güçlü yönlerini ortaya çıkarabilecek sistemler kuruluyor. Değişim en önemli kaynaklarından bir tanesi ise ‘teknoloji’. Daha hızlı, doğru bilgi kaynağına ulaşmanın yolunu öğretmek, bugünün şartlarında ‘teknoloji ile öğrenmeyi öğrenmek’ gerekiyor. Bu noktada kişiselleştirilmiş öğrenme kaynakları devreye giriyor. Khan Academy, bu öğrenme kaynaklarından bir tanesi, bir içerik kütüphanesi. Khan Academy Türkçe Direktörü Alp Köksal ile eğitimde yaşanan dönüşümü konuşmak için buluştuk.

Odağa insanı almalıyız

Khan Academy olarak dünyada teknoloji destekli ve insan odaklı bir anlayışa yön vermeye gayret ettiklerini, eğitimde yaşanan dönüşümün paydaşı olmaya çalıştıklarını anlatan Köksal, “Teknoloji, eğitimi daha verimli hale getirmek için kullanılabilir ancak burada önemli bir nokta var. Teknoloji desteğini insan odaklı bir şekilde kullanmak, bu anlayışı güçlendirecek ders videoları ile evde ders çalışan öğrencilerin sınıfta birbirleri ve öğretmenle daha çok bire bir zaman geçirmesini sağlayabilecek bir yapı kurmak gerekiyor” ifadesini kullanıyor.

Bilgi şelale gibi akıyor

Teknolojinin eğitimde fırsat eşitliği yarattığını da belirten Köksal, “Bilgiye bir aracı üzerinden değil kaynağından ulaşma şansımız var. Bugün gençler artık öğrenirken ihtiyaçları olan bilgiyi alıyorlar, kalan kısmı ‘bulutla’ depolanıyor. Biz eskiden tüm bilgiyi öğrenmeye çalışır, bir kısmını ezberlerdik. Artık doğru bilgiye ulaşabilmek önemli hale geldi. Bilgi şelale gibi akıyor, o bilgiyi sırtımızda taşımak yerine bir bardak alıp şelaleden doldurmayı öğretmek daha önemli hale geliyor” şeklinde konuşuyor.

Kendi içeriğimizi üreteceğiz

İşlerinin büyük bölümünün Khan Academy’nin içeriğini Türkçeleştirmek olduğunu belirten Köksal, artık kendilerinin de içerik oluşturacaklarını söyledi. Köksal, “Kendimiz içerik üretmiyoruz ama üreteceğiz. Bu işe başlarken Khan Academy’ye lokal ihtiyaçlarımız olabilir dedik. İçerik anlamında İngilizce kütüphaneyi Türkçeleştirmek tabiî ki görevimiz fakat bu yıl Türkiye’ye özgü içerikler de üretmeyi hedefl iyoruz” diyor. Artık 5 bin Türkçe ders videosunun üzerine çıktılarını anlatan Köksal, “Talep gelen alanlarda işbirlikleri ile Türkçe içerik üreteceğiz. Türkiye coğrafyası, STEM alanlarında olabilir” diyor.

Her şey matematik demek değil…

Khan Academy’nin matematik ile tanındığını belirten Khan Academy Türkçe Direktörü Alp Köksal, “İçeriğimizin kabaca yarısı matematik üzerinedir. İkinci büyük alanımız Fen Bilimleri. Sosyal bilimlerde en çok içerik ürettiğimiz alan sanat tarihi ve sanat. Holistik bir eğitim anlayışı matematik öğrenirken astronomi, sağlık bilimleri, sanat da öğrenilmesi gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuşuyor.

SAT’ın resmi hazırlık kaynağı olduk

Global’deki en büyük SAT ile College Board’un işbirliği yaptığını belirten Köksal, “College Board , ‘Yeni SAT sınavında, pahalı sınav hazırlık seti almayın, resmi olarak Khan Academy’ye yetki verdik’ dedi. Yazılıyı, online’a taşıdı ve ücretliyi ücretsiz yaptı. Şu anda SAT’ın resmi hazırlık kaynağı Khan Academy ve tüm içerikler gibi o da ücretsiz” diye konuştu.

‘On beş milyonunun üzerinde ders verdik’

Khan Academy’nin bugün 36 dile çevrilen, 1 milyar ders vermiş bir platformun ilk uluslararası ofisi olduklarını anlatan Khan Academy Türkçe Direktörü Alp Köksal, “Bugün 5 bin 300 videomuz var. Khan Academy, biz Türkçeleştirme yapmaya başladığımızda dünyanın en büyük platformlarından birisi olarak tanınıyordu, 2 bin 800 videosu vardı. Bugün Türkçe olarak neredeyse iki katı içeriği sunabiliyoruz. Verdiğimiz ders sayısı 15 milyonu geçti. Bu rakama Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) aracılığıyla sınıfl ara ulaşan içerik dâhil değil” diyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir