İstanbul'da vakıf üniversitesi kurmak zorlaşacak

47 vakıf yükseköğretim kurumunun faaliyet gösterdiği İstanbul'daki yığılmayı değerlendiren YÖK, Anadolu şehirlerinde vakıf üniversitesi kurmayı kolaylaştıracak tedbirler alırken, İstanbul'da ise yeni vakıf üniversitesi kuruluş şartlarını ağırlaştırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), vakıf üniversitesi kurulması için gerekli şartlarda değişikliğe gidildi. Buna göre, vakıf üniversitesi kurulabilmesi için üç yükseköğretim bölgesi için ayrı ayrı koşullar belirlendi. "C grubu" olarak adlandırılan vakıf yükseköğretim bölgeleri için büyükşehirler dışındaki il ve ilçeler seçildi. Bu bölgelerde kurulacak üniversiteler için vakıf mal varlığı değeri, diğer gruplara nazaran en düşük miktar olarak belirlendi.

"Üç bölge" kriteri getirildi

Daha önceki düzenlemede vakıf üniversitesi açılması için il bazında herhangi bir ayrım yapılmıyordu. Değişiklikle, vakıf üniversitelerinin kuruluşu için Türkiye genelinde üç yükseköğretim bölgesi belirlendi.

YÖK'ün A grubu vakıf yükseköğretim bölgesi olarak belirlediği tek il İstanbul oldu. Kentte kurulacak vakıf yükseköğretim kurumları için vakıf mal varlığı bedeli diğer gruplara göre en yüksek oranda belirlendi.

B grubu vakıf yükseköğretim bölgesi olarak da İstanbul dışındaki büyükşehirler dikkate alınacak. Bu illerde kurulacak üniversiteler için vakıf mal varlığı değeri olarak A grubu bölgesinden daha az bir miktar belirlendi.

C grubu vakıf yükseköğretim bölgesi olarak ise büyükşehirler dışındaki il ve ilçeler seçildi. Buralarda kurulacak üniversiteler için vakıf mal varlığı değeri diğer gruplara nazaran en düşük miktar olarak belirlendi ve birtakım kolaylıklar sağlandı.

İstanbul'da vakıf üniversitesi kurmak zorlaşacak

Yeni düzenleme ile özellikle İstanbul dışında üniversite kurmak isteyen vakıflara avantajlar sağlandı.Türkiye'deki toplam 71 vakıf üniversitesinin 47'sine ev sahipliği yapan İstanbul'da ise yeni bir üniversite kurmak zorlaşacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir