Küçük mucitler, patent almayı hedefliyor

Yaşları 7 ile 13 arasında değişen geleceğin küçük mucitleri, mıknatıs toplayan, top atan, taşıma yapan, çizgi izleyen yüzlerce robot yaptı. Küçük mucitlerin şimdiki hedefi, kendi patentlerini almak oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Üstün ve Yetenekli Çocuklar Dairesi Başkanlığı’na bağlı Beşiktaş Bilim ve Sanat Merkezi’ndeki üstün zekalı çocuklar; yazılım tasarımlarını yaparak, geleceğin robotlarını yapma konusunda harikalar yaratıyor. TÜBİTAK’ın ortaöğretime verdiği 4004, 4006, 4007 gibi projelerin hepsini kazanan küçük mucitler, artık bireysel TÜBİTAK projelerini yaparak, patent almayı da istiyor. Teknoloji başta olmak üzere, fuarlara katılan küçük mucitler, MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Robotik standında, yaptıkları onlarca robotu sergilemeye devam ediyor.
 
Güneş paneli ile rüzgar gülünü birleştirip, yüksek enerji elde etmeyi istiyor
 
Beşiktaş Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinden, 7. sınıfa giden, 13 yaşındaki Mehmet Emin Önder, bugüne kadar çok sayıda robot yaptığını belirtti. Yaptığı robotların yazılımını ve mekanik tasarımını kendisinin yaptığını anlatan Mehmet Emin Önder, şunları söyledi:
“Robotik kol, forklift, çizgi izleyen robot, mıknatıs toplayan robot gibi birçok robot yaptım. Yeni proje tasarımımda; güneş paneli ile rüzgar gülünü birleştirip, daha yüksek enerji elde etmeyi planlıyorum. TÜBİTAK projelerinde dereceyi almayı istiyorum. En büyük hedefim, kendi patentimi almaktır” dedi.
 
Problem çözme becerisini yükseltip, düşünme kapasitelerini artırıyor
 
Beşiktaş Bilim ve Sanat Merkezi’nde, Teknoloji Tasarım Robotik Kodlama Öğretmeni Metin Zengin; elektronik, bilgisayar, yazılım ve mekaniğe ilgisi olan 55 öğrencisiyle birlikte yüzlerce robot yaptıklarını kaydetti. Üniversitelerle işbirliği yaparak, İstanbul Kalkınma Ajansı projesi kazanmayı istediklerini de ifade eden Metin Zengin, aynı zamanda öğrencilerinin bireysel projeler yaparak, patent almayı hedeflediğini söyledi. Verilen eğitim hakkında bilgi veren Metin Zengin, “Çocukların bilgi ve düşünme kapasitesini arttırıp, problem çözme becerilerini geliştirerek, hayatla ilgili daha anlaşılır ve kalıcı çözümler sağlamalarına dair bakış açısı kazandırıyoruz. Aynı zamanda girişimcilik ruhunu aşılıyoruz” şeklinde konuştu.