Suriyeli mültecilere yüksekokul müjdesi

YÖK üyesi Prof. Dr. Şişman, meslek yüksekokullarında atıl kalan kontenjanların Suriyeli mülteciler ile değerlendirileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yaşar Üniversitesinde düzenlenen "Yükseköğrenim ve Mülteciler" panelinde konuşan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, Suriyeli mülteci öğrencilere yüksekokul müjdesi verdi.

Prof. Dr. Şişman, "Meslek yüksekokullarında atıl kalan kontenjanlar mevcut. Bunları Suriyeli mülteciler için değerlendirme yoluna gireceğiz" dedi.

Mültecilerin bir kısmının ülkede kalıcı olacağının değerlendirildiğini de söyleyen Şişman, bunlara Türkçe öğretimi konusunda çalışma yaptıklarını ve bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı'nın 4 bin civarına öğretmen istihdam etmeyi planladığını söyledi.

"Mültecilerin eğitimlerini erteleyemeyiz"

Uluslararası göç konusu üzerine araştırma, eğitim ve yayın odaklı bir sistem oluşturmak, ulusal ve uluslararası kurumlar arasındaki işbirliğini geliştirmek amacıyla Türkiye’de ilk ve tek olarak kurulan Birleşmiş Milletler Eğitim Kültür ve Bilim Örgütü (UNESCO) Göç Kürsüsünün koordinatörlüğünü yürüten Yaşar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayselin Yıldız, "Bölgenin en temel sorunlarından biri göç. Bu sorun yalnızca siyasetçilerin ele alabileceği bir konu değil. İşin güvenlik, sivil otorite, eğitim boyutları var. Hayatının geri kalanını Türkiye’de yaşamak isteyen binlerce mülteci mevcut. Bu nedenle bu insanların temel eğitimini de yükseköğrenimini de erteleyemeyiz. Üniversiteler olarak bu konuda sorumlu davranmalıyız" diye konuştu.

"Suriyeli öğrenci sayısı 550 bini aşacak"

Suriyeli mültecilerin eğitimlerinde gelinen son noktaya ilişkin bilgileri paylaşan İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ayşegül Komsuoğlu, MEB'in rakamlarına göre 2014-2015 eğitim öğretim yılında 230 bin olan Suriyeli öğrenci sayısının 2017-2018’de 550 bine kadar çıkmasının beklendiğini kaydetti.

Suriyeli öğrencilerin devlet okullarının yanı sıra 21 ilde bulunan 389 geçici eğitim merkezinde (GEM) eğitim aldığını ifade eden Komsuoğlu, "Geçici Eğitim Merkezleri Suriyeliler tarafından kurulan, Arapça müfredat takip eden, belediyeler, uluslararası kuruluşlar gibi kamu veya özel kaynaklarla fonlanan ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından akredite edilen alternatif okullar olarak tanımlanıyor. Ancak GEM’lerde eğitimin kalitesi ve içeriği ile ilgili çeşitli sorunlar mevcut. Sınırlı akreditasyon olanağı, denetlemenin zor olması, yetersiz Türkçe dersleri gibi sorunlar bunlardan birkaçı. İzole edilmiş ve yetersiz öğrenme ortamı, birlikte yaşama kültürü oluşturmayı engelleyerek ayrımcılığı besliyor ve bu şekilde Suriyeli çocuklar yaşıtları olan diğer çocuklarla hiçbir iletişime girmeden eğitim alıyorlar" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir