YÖK, TURQUAS Projesi'ni tanıttı

Yükseköğretim Kurulunca, YÖK'ün ilk Erasmus+ projesi TURQUAS'ın tanıtımı yapıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Yükseköğretim Alanı (EHEA) reformlarının uygulanmasını teşvik etmek ve kolaylaştırmak adına kurumun ilk Erasmus+ projesi TURQUAS'ın tanıtımı, YÖK'te yapılan toplantıyla yapıldı.

YÖK Başkanvekili ve proje koordinatörü Prof. Dr. Hasan Mandal'ın başkanlığında yapılan ve TURQUAS Projesi'nin açılış toplantısı niteliğindeki "1. Koordinasyon Toplantısı"na projede görevli ulusal uzmanlar ile idari uzmanlar katıldı.

Projenin hazırlık ve yazım sürecinin YÖK bünyesindeki Akademik Değişim Destek ve Lisans Tamamlama Birimi, Denklik Birimi ve Uluslararası İlişkiler Birimi ile Kalite Kurulunda görevli uzman ve idarecilerin iş birliği ile tamamlandığı ifade edildi. Proje ekibinde YÖK personelin yanı sıra ulusal ve uluslararası uzmanlar da bulunuyor.

Projenin hedefi

Yakın zamanda yürürlüğe giren Yükseköğretim Kalite Güvencesi Yönetmeliği ile Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Yönetmeliğinin gereklerini yerine getirmek üzere önemli bir motivasyon aracı olarak değerlendirilen "Türk Yükseköğretim Sisteminde Avrupa Yükseköğretim Alanı Reformlarının Uygulanması ve Sürdürülebilirliği" yani "TURQUAS" projesinin iki yıl içinde tamamlanması öngörülüyor.

Projenin hedefleri arasında yükseköğretim kurumlarında kalite güvencesine ilişkin farkındalığın arttırılması, kalite kültürünün yaygınlaştırılması ve içselleştirilmesinin sağlanması ile yükseköğretim kurumlarında kurumsal dış değerlendirme sürecinin yaygınlaştırılması yer alıyor.

Ayrıca proje ile program akreditasyonuna yönelik sürecin tüm alanlara yayılımının sağlanması, öğrenim ve öğretim süreçlerinin kalite odaklı iyileştirilmesi ve yükseköğretim kurumlarında diploma eki uygulamalarının yaygınlaştırılması ile konu kapsamındaki farkındalığın arttırılması isteniyor.

Proje ile tanıma ve denklik süreçlerine ilişkin yükseköğretim kurumlarında iyileştirme ile farkındalık yaratılması, derece ve kredi sistemi, ortak kalite güvencesi standartları, hareketlilik ile ortak diploma programları için iş birliği olanaklarının arttırılması, sürecin yaygınlaştırılmasının yanı sıra yükseköğretimden mezun olanların istihdam edilebilirliğinin teşvik edilmesi ve yükseköğretim sisteminin dezavantajlı gruplarını da (engelliler, göçmen çocuklar vb.) içine alacak şekilde kapsayıcılığının arttırılması hususlarında önemli katkıların yapılması öngörülüyor.

Erasmus+ nedir?

30. yılını kutlayan Erasmus+, Avrupa'daki üniversite öğrencilerinin kültürel etkileşimini sağlamak amacıyla AB üyesi ile aday ülkelerin yararlandığı bir eğitim ve gençlik programı.

YÖKDİL'in başvuru süresi uzatıldıYÖKDİL'in başvuru süresi uzatıldı

Bu konularda ilginizi çekebilir