Eğitimde aslan payı ana okullarının

Temmuzda düzenlenen 36 adet yatırım teşvik belgesinden 16’sı okul öncesi, anaokul ya da kreş yatırımları için verildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

Özel sektörün eğitim yatırımlarına ilgisi devam ediyor. Temmuz ayında sadece eğitim sektörüne yönelik 36 adet yatırım teşvik belgesi düzenlendi. 

Temmuzda en yüksek tutarlı yatırım teşvik belgesini Sabancı Üniversitesi aldı. Temmuzda özel sektör eğitim yatırımları için 319 milyon 545 bin 080 TL tutarında 36 adet yatırım teşvik belgesi düzenlendi. 17 farklı ildeki eğitim yatırımları içinde en fazla tutarlı yatırımı Sabancı Üniversitesi taahhüt etti. Üniversite, sabit yatırım tutarı 98 milyon lira olan yatırım teşviki aldı. Bu teşvik, 4 bin 500 öğrenci kapasiteli üniversite ve yükseköğrenim eğitimi için düzenlendi. Sabancı Üniversitesi, bu yatırımla 100 kişiye istihdam sağlayacak. Temmuzda eğitim alanında en fazla yatırım teşviki alan iller, 7’şer adetle İzmir ve İstanbul oldu. Bu iki şehrin ardından 4 adet yatırım teşvik belgesi alan Karabük geldi. 

Tokat’a 1056 kişilik özel yurt 

Temmuzda 10 milyon lirayı geçen 11 adet eğitim yatırımı için teşvik belgesi düzenlendi. Yatırımlar arasında özel öğrenci yurtları dikkat çekti. Yatırımcılar 6 bin 319 öğrenci kapasiteli özel yurt yapmayı taahhüt etti. 

Tokat Şen Otomotiv’in 1.056 öğrencinin barınacağı özel öğrenci yurdu yatırımı kapasite bakımından en dikkat çeken yurt yatırımı olarak kayda geçti. Tokat’ta gerçekleşecek yatırım için 15 milyon 306 bin liralık yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Tutar açısından bakıldığında ise ERH Yurt İşletmeciliği’nin 960 yatak kapasiteli özel öğrenci yurdu yatırımı öne çıktı. ERH Yurt İşletmeciliği adına 19 milyon 700 bin liralık yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Türkiye Eğitim ve Sağlık Araştırma Vakfı’nın İstanbul’da kuracağı 142 yatak kapasiteli özel öğrenci yurdu için de 16 milyon 265 bin 269 liralık yatırım teşvik belgesi hazırlandı. 

Anaokul yatırımları hareketli 

Temmuz verileri incelendiğinde okul öncesi özel eğitim yatırımlarındaki hareketlilik de göze çarptı. Temmuzda düzenlenen 36 adet yatırım teşvik belgesinden 16’sı okul öncesi, anaokul ya da kreş yatırımları için verildi. Ayrıca özel sektör eğitim yatırımlarında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise yatırımlarının artışı da dikkat çekti. 

TEOG kaygısı kayıtları patlattı 

Bu arada bu yıl, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınav sonuçları velilerde kaygıya yol açınca aileler özel okullara yöneldi. Çocuklarını özel okula kaydettirdi. Özel okul yetkilileri TEOG nedeniyle kontenjan artışına gittiklerini, kayıtlarda artış yaşandığını söyledi. Özel okullar, sınıf sayılarını artırdı. Özel okullarda başvurularda artış yaşandı.

yurt.jpg