Eğitime 'İtalyan işi' yatırım yaptı

ABD’den getirttiği akvaryumu okulun üçüncü katına taşıttı, kütüphane ile laboratuvar arasına yerleştirdi. İtalyan Koleji temsilcisi Francesco Boari, "Çünkü öğrenciler için attıkları her adımın etkisi olduğunu bilmeleri en önemli derstir" diyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

kezban_karaboga-013.jpg

Türkiye’de uzun yıllardır vize aracılık hizmeti veren iDATA şirketinin ortaklarından Francesco Boari, eğitim sektörüne ‘İtalyan işi’ yatırımla girdi. Francesco Boari, Şişli Bilimsel Eğitim Kurumları şirketi aracılığıyla İtalyan Kolejini kurdu. Eğitim sektörüne girişini “Ailemizin tohumunda ‘eğitim’ var” diyerek açıklayan Boari, “Amcam İtalya’da çok önemli bir üniversitenin rektörüydü. Şimdi emeritüs profesör. Annem de İtalyan bir öğretmendi. Bizim sofrada konuştuğumuz, merak ettiğimiz şeyler her zaman eğitim ile ilgili oldu” dedi. 

Beş milyon dolar yatırımla kurulan İtalyan Koleji Nişantaşında Şişli Abide-i Hürriyet Caddesi’nde tarihi bir binada açılacak. Okul binası toplam 3 bin 200 m2’lik bir alanda yer alıyor. Uzun süreli kiralanan İtalyan Koleji’nin bu binası Özel Saint-Michel Fransız Lisesi’ne komşu. Yani şehrin merkezinde yer alıyor. Anaokul, ilkokul ve liseden oluşuyor. İtalyan Koleji’nde Milli Eğitim Bakanlığı’nın izin verdiği gibi haftada 8 ile 10 saat arasında yabancı dil eğitimi verilecek. İkinci dil olarak İtalyanca okutulacak. Anaokulunda biri Türk diğer İtalyan olmak üzere ‘çift öğretmen’ eğitim verecek. 

Kolej gelecek yıl yani 2014-2015 eğitim ve öğretim yılında kapılarını öğrencilere açacak. Şu anda kayıt yaptırmak isteyen ailelerle görüşmeler devam ediyor. 450 öğrencilik kapasitesi var ancak Francesco Boari, “100 kayıt hedefl iyoruz. Bundan fazla istemiyoruz” diyor. 

Çivisine kadar ilgilendi 
Francesco Boari, eğitim sektörü yatırımlarını bir ‘maraton’ olarak tanımlıyor. ‘Eğitim uzun vadeli bir yatırımdır. Spin atmak gibi değil maraton koşmak gibidir. Kuru bir ticaret mantığıyla yola çıkmadık” diyor. Sınıfların arasındaki duvarlara inanmadığını belirten ve yeni eğitim metodunda ‘binaların’ üçüncü bir öğretmen olduğu vurgulayan Boari, İtalyan Kolejini bu anlayışla kurduğunu aktarıyor. Özetle Boari, binaya çakılan her çividen, döşenen her kabloya kadar ayrıntılı tüm ayrıntılarıyla ilgilenmiş. Binanın camlarını dahil ‘özel’ yaptırmış. Korkulukları ahşap demirden seçmiş. Şu anda bulundukları binayı bulabilmek için tam 1 yıl uğraşmış. 

Bahçeli bina bulmak zor 
Şöyle anlatıyor Francesco Boari, “Bu yatırım için yaklaşık 2.5-3 sene önce araştırma yapmaya başladık. İlk sorunumuz bina oldu. Kanun ‘Öğrenci başına 2 m2 bahçe olacak’ diyor. Şehrin merkezinde bahçeli bina bulmak çok zor. Bahçeli bina bulmak için 1 yıl araştırma yaptık. Şu anda okulumuzun yaklaşık bin m2 bahçesi var.” “Yeni eğitim modelinde 3 tane öğretmen var. Biz de okulumuzu buna göre tasarladık” diyen Boari, “Fen laboratuvarı ve kütüphanemizin arasındaki duvar 5 metrelik bir akvaryum. Bunu okullar genelde girişe koyarlar. Çünkü akvaryumu bir pazarlama aracı olarak kullanıyorlar. Biz eğitim aracı olarak görüyoruz. ABD’den getirdik. 3. kata taşıttık. Akvuryuma girmek için binada bir oyuk bırakılıyor” dedi.

Okulda Nuri İyem Fikret Mualla tablolarını sergileyecek 
Francesco Boari’nin eğitim anlayışı bütün projelerinde kendisini gösteriyor. Boari, bu anlayışla kendi orjinal tablolarını İtalyan Koleji’nde sergileyecek. Şöyle anlatıyor: “Önemli orjinal eserleri koyacağız. Bir kısmı benim koleksiyonumdan kalıcı olarak bir kısmı da küratörler aracılığıyla başka koleksiyonlardan bir süre için eser getireceğiz. Fikret Muallanın en üst prodüksiyonlarından 2 adet tablom var. Nuri İyem, Picasso tabloları var. Nuri İyem, kadınları bir taraftan mutlu diğer taraftan bakınca mutsuz gösterecek şekilde çiziyor. Tablolar sabah ışığında akşam ışığında farklı gözüküyor. Çocuklar bunu küçük yaştan görürlerse tohumlarına kültürü atmış oluyorsunuz. Bundan daha iyi ders olur mu?”

Niş bir okul olacağız
İtalyan Koleji’nin büyüme stratejisini ‘niş’, ‘butik’ olarak tanımlayan Boari, “Koşmayı sevmiyoruz, kaliteyi seviyoruz. Şube açmayı düşünüyoruz ancak stratejimiz niş bir strateji. İtalyan kültürüne ilgisini olanlar ve İtalyan lisesine devam etmek isteyenler üzerine odaklanıyoruz. Franchising veren bir kurum hiç olmayacağız. Uzun vadeli yaklaşıyoruz. Kaç tane okul olacak, nerede açacağız bunu düşünmüyoruz. Bizim için önemli olan eğitim. Şube adetleri bizim hedeflerimiz içinde değiller.”

Francesco Boari kimdir? 
Boari ailesi uzun yıllardır Türkiye’de vize aracılık işlemleri yapan iDATA şirketiyle tanınıyor. Francesco Boari iDATA’da babası ile birlikte ortak. Önce annesi ve babası Türkiye’ye gelmiş. O da 30 senedir Türkiye’de. İlkokul, ortaokul ve liseyi Türkiye’de; İlkokulu Galileo Galilei İlkokulu’nda ortaokul ve liseyi İtalyan Lisesi’nde tamamlamış. Lise bitince İngiltere’de üniversite okumuş. İngiltere ve Hollanda’da Pirelli, Omron gibi büyük firmalar için çalışmış. Hollanda’dan ayrıldıktan sonra İtalya’ya dönüp MBA yapmış. Üniversite ve masterda ekonomi okumuş. MBA’den sonra General Elektric’de çalışmış. GE’den ayrılıp Türkiye’ye dönmüş. Türkiye’ye gelince iData’nın başına geçmiş. Şimdi ayrıca İtalyan Koleji temsilcisi.