Ayvalık, bu kez deniz kestaneleriyle anlatıldı

Yemek ve Kültür dergisindeki yazılar arasında Girona'dan Ayvalık'a denizkestanesi sezonunda yaşananlar, üretim ve tüketim kuralları, geleneği, Bizans'tan Japonya'ya dek denizkestanesine dair birçok bilginin yer aldığı bir makale de bulunuyor…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yemek ve Kültür dergisinin 47 numaralı ilkbahar sayısında Girona'dan Ayvalık'a denizkestanesi sezonunda yaşananlar, üretim ve tüketim kuralları, geleneği, Bizans'tan Japonya'ya dek denizkestanesine dair birçok bilgiyi Serhan Yedig anlatıyor. 

Dergide yer alan diğer yazılarda Enis Batur, yazarların yemeğe olan ilgilerini, alışkanlıklarını kaleme alıyor ve Ahmet Hâşim'den Victor Hugo'ya yazarların yemek yeme alışkanlıklarına dair bilgiler paylaşıyor.

Çay olmasaydı?!

Guillermo Cabrera Infante'nin birçoğumuzun vazgeçilmez içeceği çay üzerine tarihi bilgiler de içeren "Çay Merasimi" başlıklı ironik yazısı, "Çay olmasaydı dünyanın hali nice olurdu?" sorusunu yerleştiriyor belleklere.

Saro Dadyan, Osmanlı ve Bulgaristan arasında verilen iki ziyafeti anlattığı yazısında, 20. yüzyıl başında yaşanan ziyaret ve ziyafet geleneğini menüler eşliğinde sunuyor.

Mehmet Ö. Alkan, Aynaroz'a doğru bir yolculuğa çıkarıyor okuru ve manastırlar ve keşişler diyarı olarak bilinen adayla ilgili notlarında tarihi ve bugünü bir araya getiriyor. Manastır mutfağından yemekler de eksik değil Alkan'ın yazısında.

Unutulmuş halk yemekleri

Musa Dağdeviren bu sayıda da unutulmuş halk yemeklerini okurlarla buluşturuyor. Tarhana çorbası, sütlü biber, gari aşı, tavuklu tutmaç, zeytinyağlı bakla, zılbıt ve nergis şerbeti bu sayının mönüsünü oluşturuyor.

Şeker sanayiinin Türkiye'de başlangıcı ve gelişimi üzerine bilinmesi gerekenler ise M. Bülent Varlık'ın "notları ve sorularıyla" oluşturduğu yazısında.

Charis Messis, "Besinlerin harikalar diyarında: Paflagonya mutfağına davet" başlıklı yazısında bir yanda süt üreticisi, diğer yanda domuz yetiştiricisi Paflagonya'nın beslenme alışkanlıklarını
anlatıyor.

Nejat Yentürk'ün geleneksel ayaküstü mutfağı fastfood üretimle karşılaştırdığı yazısı ise yemek kültürü ve tüketimi üzerine bir belge niteliği taşıyor.

Aslı Ulusoy-Pannuti'nin "atık mutfağı" projesi Kaşkarikas'ı hayata geçiren Sibel Cuniman Pinto ile Paris'te gerçekleştirdiği röportaj yer alıyor.

Kör Agop

Pelin Özer ilkbahar sayısında Daniel İnciyan ile görüştü. Kumkapı'daki Kör Agop Meyhanesi'ni dedesinden devralan Daniel İnciyan'ın anlattıklarıyla Kör Agop ve meyhanesine dair anılar yeniden canlanıyor.

Kitaplar arasında dolanırken; Emine Fuat Tugay'ın Bir Aile Üç Asır adlı kitabı bir paşa konağının mutfağına dair birçok ayrıntıyı göz önüne seriyor, Harvey Levenstein'in Gıda Korkusu adlı kitabının tanıtım yazısını ise Alp Türkmenoğlu yazmış.
Zeliha Özkan sinema yazılarında bu kez Ken Loach'ın "Meleklerin Payı" filmini kaleme alıyor ve "Bir serseri viski uzmanına dönüşür mü?" sorusunun yanıtını arıyor.

Süleyman Bulut'un Çimdik köşesinde yer alan nüktedan yazılar ve Bilmece Mutfağı'nın yanı sıra İmam Cici, Muhammet Şengöz ve Quino'nun çizimleri Yemek ve Kültür'ün ilkbahar sayısında…